Klepe

    Klepe

    Klepe su tradicionalno bosanskohercegovačko jelo koje se može pripremiti u rerni ili kuhati u vodi. Jako podsjećaju na talijanske raviole.

     

    SASTOJCI:

    Tijesto:

    500 gr brašna

    1 jaje

    malo soli

    voda

     

    Nadjev:

    500 gr faširanog mesa

    luk

    so

    biber

    bijeli luk

     

    Priprema:

    Zamijesiti tvđe tijesto od navedenih sastojaka i razviti jufku debljine 1-2 mm. Oba luka sitno isjeckati, dodati mesu i posoliti i pobieriti. Tijesto sjeći na kvadratiće širine oko 5-6 cm i na sredinu svakog staviti malo nadjeva. Preklopiti tijesto na trokutić i prstima pritisnuti krajeve kako se ne bi razdvajali. Klepe ubacivati u ključalu malo posoljenu vodu i kuhati 5-8 min dok ne isplivaju na povrsinu. Izvaditi ih iz vode u cjediljku. Klepe posložiti u namašćenu tepsiju, malo poprskati sa rastopljenom masnoćom i staviti u rernu da se zapeku. Pripremiti preliv od kisele pavlake, bijelog luka i soli. Prije služenja politi klepe umakom.

     

    Klepe se mogu praviti i na drugi način:

    II – Jaja i pavlaku umutiti i zaliti klepe poredane u tepsiju pa zapeći. U ovom slučaju klepe će biti mekanije.

    III – Pripremiti saft sa zaprškom. Upržiti brašno na masnoći i dodati mljevenu papriku ili paradajz sos, te uliti vodu i začiniti. U pripremjen saft ubaciti ocijeđene klepe.