Aronija – biljka budućnosti

Aronija je izuzetno ljekovita i korisna biljka koji mnogi smatraju plodom budućnosti jer ima mnoga ljekovita svojstva. Prije svega, svježi plodovi imaju najveći kapacitet antioksidanata od ostalih bobičastih plodova.

Aroniju ćete prepoznati po prelijepim bijelim cvjetovima koji se nalaze na kiticama. Listovi su ovalni, nazubljenog ruba koji su tamnozelene boje u doba vegetacije, a u jesen dobijaju žarko crvenu boju. Plodovi sazrijevaju u augustu i pored intenzivne crvene boje imaju slatkastu do kiselkastu i trpku aromu koja podsjeća na borovnice.

 Ljekovito djelovanje aronije

Aronija je bogata antioksidansima, flavonoidima, mineralima u tragovima, folnom kiselinom i vitaminima B, C i E.

Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno.

Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom.

Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola.

Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura.

Blagotvorno djeluje i na naš probavni sistem – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev.

Aronija je korisna i kod upale mokraćnih kanala.

Ovo voće možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje, jer pomaže u održavanju idealne tjelesne težine.

Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.

Kako  zasaditi aroniju?

Iskopajte rupu 30-40 cm dubine a prečnika 30-50cm. (poželjno je iskopati šire jame kako bi se nakon sadnje korijen lakše razvijao.)
Ukoliko je zemljište tvrdo, zbijeno ili glinasto, poželjno ga je popraviti miješanjem treseta, humusa ili stajskog gnojiva, što će ga učiniti rastresitijim i kvalitetnijim. Ista je situacija i ako se radi o pjeskovitom zemljištu. Nezaboravite da što bolje uslove pripremimo biljki ona će se odužiti bržim razvojem i većim prinosom plodova.


Nakon što iskopamo jamu na dnu rupe zajedno sa stajskim gnojivom poželjno je staviti i malo ovčije vune jer korijen Aronije tako može crpiti azot prirodnim putem obzirom da je ovčija vuna bogata azotom. Oko 30 gr. vune je dovoljno za cijeli životni vijek jedne sadnice.
Na dno jame staviti pregorjelog /razgrađenog stajskog gnojiva ili nekog drugog organskog gnojiva preko kojeg stavimo i sloj zemlje kako nebi nakon sadnje korijen aronije došao u direktnu vezu sa gnojivom. Zemlju koja je ostala na površini tla pored jame treba što više usitniti kako bi se prozračila i obogatila kisikom. Također, poželjno je miješati sa zemljom pored jame sa kojom ćemo zatrpati sadnice stajsko gnojivo u omjeru 1/4 do 1/3.

Aronija je otporna na hladnoću, zbog toga bez problema uspijeva u našim krajevima.

Plodovi ostaju na biljci – ne opadaju i ne kvare se. Zato se branje plodova može produžiti i na dva mjeseca.

Aronija je otporna na štetočine i ne zahtjeva upotrebu pesticida. Zbog toga se smatra 100% ekološkom biljkom. Uspijeva na svim vrstama tla, jedino ne podnosi sušu.

Sadnicu aronije možete kupiti u većini poljoprivrednih apoteka i rasadnika.

Plodove aronije najbolje je konzumirati u sirovom obliku, jer kuhanjem se gubi dio njezinih ljekovitih svojstava ali ih

možete osušiti da bi ih mogli koristiti i u zimi.

Od njih možete da napravite mnoge zanimljive salate, kolače, džemove i kompote, a u nastavku članka pročitajte nekoliko zanimljivih recepata.

Džem od aronije

 

Sastojci:

750 dl vode

3000 ml bobica aronije

125 ml soka od svježeg limuna

1750 ml šećera

0,5 dl pektina

 

Priprema:

Operite i osušite bobice aronije. Stavite u posudu i dodajte 750 ml vode, a zatim kuhajte dok voda ne prokuha, a nakon toga pokrijte i kuhajte na laganoj vatri još 15 minuta. Kada su skuhane izgnječite ih viljuškom i ocijedite sok, a ostatak ostavite da se osuši, pa kasnije možete da ga koristite za čaj. Sok stavite u posudu, dodajte sok od limuna i pektin i smjesu kuhajte uz stalno miješanje dok voda ne prokuha, a zatim dodajte šećer i kuhajte dok voda ne prokuha. Vodite računa da smjesu stalno miješate. Kada je voda prokuhala kuhajte još dvije minute. Sklonite sa vatre i ulijte u vruće tegle i poklopite ih.

 

Salata od aronije i špinata

Sastojci:

  • 2 žlice jabučnog octa
  • 1 avokado
  • 125 ml nasjeckanog krastavca
  • 125 ml bobica aronije
  • 2 žlice soka od jabuke
  • 2 čajne žličice aronije
  • 1 čajna žličica soli
  • 1/8 čajne žličice meda
  • 1 češanj češnjaka
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 1 svežanj listova špinata
  • 125 ml usitnjenih mrkvi

Priprema:

U mikser dodajte ocat, sok od jabuke, bobice aronije, med, sol i češnjak i dobro izmiksajte. Na kraju dodajte i maslinovo ulje te lagano promiješajte.

Tako pripremljen dresing prelijte preko listova špinata, mrkve, avokada, krastavca i  2 čajne žličice bobica aronije.

Sirup od aronije

Sastojci:

1 kg aronije

600 grama šećera

 

Priprema:

Bobice aronije operite, ocijedite i zgnječite. Dodajte 200 grama šećera, promiješajte i ostavite da stoji na hladnom mjestu 24 sata. Sutradan ocijedite sok od voća, dodajte ostatak šećera i zagrijavajte mješajući. Kuhajte pet minuta i nakon toga sok odmah uspite u boce i zatvorite.

 

Čaj od aronije

 

Sastojci:

500 ml vode

250 ml bobica aronije

2 vrećice čaja od naranče ili nekog čaja po vašem izboru.

 

Priprema:

Stavite vodu da prokuha, ali prije nego počne da ključa, smanjite vatru i dodajte vrećice čaja i bobice aronije. Kuhajte četiri minute. Izvadite vrećice i u blenderu izmiksajte smjesu kako bi se bobice usitnile. Procijedite čaj i služite ga po želji, toplog ili hladnog.

 

Muffini s borovnicom i aronijom

Sastojci:

125 ml maslaca

300 ml šećera

½ čajne kašike soli

2 jaja

500 ml brašna

2 čajne kašike sode bikarbone

125 ml kiselog vrhnja

250 ml borovnice

250 ml bobica aronije

 

Priprema:

Zamijesite maslac, šećer i so tako da dobijete meku strukturu. Umutite jaja. Posebno pomiješajte 440 ml brašna sa sodom bikarbonom i dodajte kiselo vrhnje i lagano zamijesite sa smjesom maslaca, šećera i soli, te dodajte jaja. Izgnječite 60 ml borovnica i 60 ml bobica aronije i umijesite u smjesu, a ostatak pomiješajte sa ostatkom brašna, pa sve to zajedno umijesite u već pomiješanu smjesu. Pecite na 190 stepeni oko 30 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content