Biser na Uni

Biser na Uni

Bihać je grad čiji vas šarm jednostavno mora očarati. Smješten je na  izuzetno povoljenom geoprometnom polažaju, pa je oduvijek bio raskrižje važnih puteva. Sam doticaj istoka i zapada, starog i novog je vidljiv na svakom koraku i posjetitelju će pružiti zanimljiv osjećaj. Nećete ostati ravnodušni na poznatu krajišku gostoljubivost i srdačnost, a o prirodnim ljepotama i ukusnoj hrani da ne govorimo.

dsc02701

Samo područje Bihaća i njegove okoline bilo je nastanjeno još od pradavnih vremena o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta prahistorijskih naselja i srednjovjekovnih gradova. Prvi pisani trag o Bihaću se nalazi u povelji ugrasko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1260 godine gdje se spominje kao grad Wyhygh smješten na otoku Sv. Ladislava. U povelji se navodi kao grad koji postoji, pa je bez sumlje nastao ranije.

wp_20150821_013wp_20150821_016

Zanimljivo je pomoću starih zapisa rekonstruirati srednjovijekovni Bihać: radilo se o gradu koji je imao okruglu kulu, mnogo kuća, sedam crkvi i samostana; bio je utvrđen dvostrukim odbranbenim zidima sa četiti četverogle kule, od kojih je jedna ostala – Kapetanova kula. Ispod samih gradskih zidina nalazio se odbranbeni pojas sa drvenim mostovima ispred gradskih kapija.

wp_20150821_021

 Ukoliko želite osjetiti i zamisliti ovo veliko kulturno nasljeđe zapadne Bosne, onda je najbolje svoj obilazak grada započeti iz ulice Bedem koja se nalazi na samom ulazu u Bihać. Ova ulica će vas voditi linijom srednjovijekovnih zidina grada Bihaća: bisera na Uni. U nastavku, duž kanala prostire se veličanstven gradski park s platanima. Tamo se nalazi i najpoznatije umjetničko obilježje grada Bihaća: statua djevojke sa Une.

wp_20150825_145

Kada se umorite od šetnje odmorite se u jednom od nekolicine kafića ili restorana na Uni.  Pored odlične hrane uživat će te i u spokoju najljepše rijeke u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko želite  oprobati se u adrenalisnskim sportovima, upoznati se sa kulturološkim blagom Zapadne Bosne i sve to okružen jako gostoljubivim domaćinima onda neka vaša iduća destinacija bude: biser Une!

wp_20150824_059

dsc02558

dsc02666

wp_20150825_107

 

Jasenka Paralija-Jaganjac, Furaj.ba

Fotografije: Furaj.ba