Brze i zdrave proljetne salate

    Ljubitelji salata vole proljeće jer nam donosi mnogo povrća i dobre energije

    Salata sa svježim povrćem i piletinom

    Sastojci za jednu osobu:

    • 150 g pilećeg filea
    • 5 listova zelene salate
    • 1 svježi paradajz
    • 5-6 komada svježih šampinjona
    • 4-5 maslina punjenih paprikom
    • 5 kriški mlade tikvice
    • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
    • 2-3 kašike svježe iscjeđenog limunovog soka

    Priprema:

    1. Pileći file namažite s nekoliko kapi maslinovog ulja, te pustite da odstoji malo i ispržite.
    2. Povrće operite i narežite, samo šampinjone očistite i ostavite cijele.
    3. Pred kraj kad su odresci skoro pečeni, na 3-4 minute stavite cijele šampinjone na tavu s mesom i isto tako 2-3 min tikvice.
    4. Kad su povrće i meso isprženi, slažite na tanjir zelenu salatu koju pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka, te malo soli. Na salatu slažite redom paradajz, meso, tikvice, šampinjone i narezane masline. Sve prelijte ostatkom soka od limuna.


    Salata s avokadom

    Sastojci:

    • 4 šoljice miješane zelene salate (puterica, kristalka, rikola i sl.)
    • 2 šoljice klica po izboru
    • 2 srednja krastavca, nasjeckana
    • 1 avokado
    • 1kašika suncokretovih sjemenki
    • 1 kašika sjemenki tikve
    • svježi peršun

    Dresing:

    • 1 kašika soka od limuna
    • 1/8 šoljica jabukovog sirćeta
    • 1/4 šoljica maslinovog ulja
    • pola kašičice senfa
    • so i biber

     

    Priprema:

    1. Nakon što ste oprali i narezali sve povrće, stavite ga u zdjelu sa sjemenkama, pa malo promiješajte.
    2. U drugoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za dresing i prelijte preko salate, te posipajte svježe nasjeckanim peršunom.