Jabukovača

Ovo je recept za slaganu jabukovaču. Naravno, vi možete praviti i savijaču  od domaćih ili kupljenih jufki.

2 Jufke:

½ kg brašna

2 manjih jaja

1 kašika ulja

na vrh noža soli

mlake vode

Od sastojaka za jufku zakuhati 2 jufke i ostaviti ih da odmaraju na toplom mjestu.

Fil:

2kg jabuka

2dl šećera

malo cimeta

šolja sjeckanih oraha

Jabuke oguliti i izrendati, dodati im šećer i ostale sastojke. 100 grama maslaca istopiti. Razviti jufke tanke kao za baklavu i ostaviti da se sasvim malo prosuše. Jufke izrezati u obliku tevsije i složiti tako da svaku jufku koju stavimo u tevsiju popršćemo sa malo rastopljenog maslaca. Nakon što smo složili prve dvije dodajemo dio fila, i tako nastavljamo redati jufke pa fil.

Složenu pitu izrezati na kocke ili kao baklavu, posuti ostatkom maslaca i peći na niskoj temperaturi 175 stepeni C dok se fino ne zarumeni.

 

Preljev ili Agada

1kg šećera

1l vode

Šećer i vodu staviti da se kuhaju pola sata, potom ispečenu pitu zaliti sa vrelom agadom.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content