Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Kompoti od svježeg voća
 Kompoti od svježeg voća
Furaj Planetom Kuhinja

Kompoti od svježeg voća

by Furaj.ba 4 min read

AA

Kuhanjem tegli sa voćem u pari spremaju se razni kompoti. Trešnje, višnje, šljive i grožđe spremajte s košpicama i ljuskom, a marelice i breskve, spremajte bez ljuske i košpica. Kruške i dunje ogulite i uklonite im košpice.

Kad teglu do pola napunite voćem zalijte prokuhanom i mlakom rastopinom šećera i vode. U dublji lonac stavite dobro zavrnute tegle i dospite vodu u lonac tako da budu potpuno potopljene. Temperatura u teglama i loncu mora biti iste temperature, da tegle ne bi pukle. Kad voda proključa, treba da vri još 15 ak minuta, ostaviti da se kompot ohladi u toj posudi. Obrisati staklenke i čuvati ih za zimu.

 

KOMPOT OD TREŠANJA:

1 kg trešanja

220 g šećera

Trešnje operite, izvadite im koštice i složite gusto u staklenke. Dodajte nekoliko koštica za bolji okus. Svaki red trešanja pospite šećerom i ostavite da ga voće upije. Zatvorite i pasterizirajte oko 30 minuta.

 

KOMPOT OD VIŠANJA:

1 kg višanja

500 g šećera

Operite i očistite višnje te ih složite u staklenke. Svaki red pospite šećerom i pričekajte da ga voće upije i pusti sok. Po potrebi dodajte vode i pasterizirajte.

 

KOMPOT OD KUPINA:

1 kg kupina

700 g šećera

Oprane i ocijeđene kupine očistite od peteljki i stavite u veću posudu. Pazite da se dobro ocijede kako na njima ne bi ostalo vode od pranja. Pospijte ih šećerom i lagano izmješajte pazeći da se ne zdrobe. Ostavite 1 sat da puste sok. Izvadite kupine iz soka pa ih složite u staklenke i zalijte vlastitim sokom. Ako nema dovoljno soka za napuniti sve staklenke dodajte u svaku malo vode. Zatvorite i pasterizirajte oko 30 minuta.

KOMPOT OD JAGODA.

1 kg jagoda

30 dkg šećera

Zdrave i zrele jagode očistite, brzo operite i dobro ocijedite. U čiste staklenke složite red jagoda, red šećera i tako dok ne potrošite sve jagode. Posljednji red treba da bude šećer. Jagode ostavite do drugog dana da se slegnu, a onda staklenke do kraja napunite jagodama i šećerom. Staklenke dobro zatvorite i kuhajte na laganoj vatri od 75° C oko 10- 15 minuta.

 

KOMPOT OD BRESAKA S MEDOM:

1 kg bresaka

250 g meda

0,3 l vode

U staklenku složite oprane i prepolovljene breskve. Skuhajte sirup od meda i vode i kad se smlači njime prelijte voće. Pasterizirajte oko 20 minuta. Voćni kompot s medom je zdraviji od onog s šećerom a i poprima posebnu aromu.

 

KOMPOT OD ŠLJIVA:

1 kg šljiva

150 g šećera

0,5 l vode

Šljive za kompot moraju biti čvrste ali dovoljno zrele i slatke. Operite ih i izbodite iglom da se ne raspucaju pri kuhanju te ih složite u staklenke. Skuhajte šećerni sirup pa vrućim prelijte šljive. Zatvorite staklenke i pasterizirajte ih 10 – 15 minuta. Šljive možete i prepoloviti i stavljati ih bez koštica.

KOMPOT OD DUNJA:

dunje

50 dkg šećera

1 l vode

Dunje se ogule i narežu na kriške koje se kratko prokuhaju u vodi. Zatim se izvade i slože u staklenke. Preliju se vrućim šećernim sirupom i pasteriziraju 30 minuta.

 

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Red Bull Cliff Diving u septembru ponovo na Starom mostu

23 Marta, 2023
Novosti

Brand New Game – da li ste dovoljno hrabri!?

23 Marta, 2023
Novosti

ODLAZAK NA UMRU U MAJU!

23 Marta, 2023
Izdvojeno

Sajam turizma Place2go 2023.

23 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Adresar Bosna i Hercegovina Bosna i Hercegovina

Reumal: Drugo ime za zdravlje i relaksaciju

Već decenijama fojničko lječilište Reumal je zahvaljujući čudesnoj djelotvornosti radioaktivne

Furaj Planetom Kuhinja

Najukusniji hljeb od banane

Ukoliko imate banana koje su već pomalo gnile, predlažemo da

Zanimljivosti

Plastična ambalaža i njen utjecaj na zdravlje

Ljudi su od davnina hranu čuvali u posudama koje su

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.