Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Nasi Kuning ( Žuta riža)
 Nasi Kuning ( Žuta riža)
Furaj Planetom Indonezija Kuhinja Zavrti globus

Nasi Kuning ( Žuta riža)

by Furaj.ba 2 min read

AA

INDONEZIJSKA KUHINJA

U indonezijskoj kuhinji, osnovna namirnica je riža (nasi) koja je nezaobilazan dio svakog obroka. Riža se kuha na pari ili se prži što joj daje poseban okus i aromu. Najčešće se služi sa dodatkom kurkume ili kokosa.

 

Foto: Furaj.ba

Sastojci:

500 grama jasmin ili basmati riže

500 ml kokosovog mlijeka

1 supena kašika kurkume u prahu

Začini:

1 list od limete

1 mala kašika soli

1 cm izgnječenog galangala

1 stabiljka limunske trave

1 supena kašika soka od limete

Priprema:

Prva metoda:

–       Operite rižu, osušite i skuhajte rižu u kuhalu na paru dok ne bude do pola skuhano.

–       Stavite kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i prokuhajte.

–       Dodajte napola kuhanu rižu u kokosovo mlijeko i kuhajte par minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da stoji 15 minuta dok riža ne upije svu tekućinu. Ponovo vratite u kuhalo na paru i neka se kuha još 30 minuta.

Druga metoda:

–       Sipajte kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i pustite da proključa

–       Dodajte opranu rižu i povremeno promiješajte dok riža ne upije svu tekućinu. Dodajte sok od limeta. Nemojte stavljati poklopac.

Smanjite vatru, stavite poklopac i povremeno promješajte i ostavite dok riža ne bude dobro skuhana.

Recept smo dobili od supruge ambasadora Republike Indonezije, madam Haryati Subijaksono.


Kokosovo mlijeko možete kupiti u Konzumu ili ga zamjeniti vrhnjem za kuhanje.

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Najbolje ocijenjeni mesni proizvodi u svijetu: Bosanskohercegovačko suho meso među

31 Marta, 2023
Izdvojeno

Dolina rijeke Bukovice – za kojom je kraljici Katarini žal

30 Marta, 2023
Novosti

Na inicijativu Turske: Međunarodni dan nultog otpada obilježava se širom

30 Marta, 2023
Održivi razvoj

Kako kompostirati: Vodič za početnike

30 Marta, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.