Nasi Kuning ( Žuta riža)

INDONEZIJSKA KUHINJA

U indonezijskoj kuhinji, osnovna namirnica je riža (nasi) koja je nezaobilazan dio svakog obroka. Riža se kuha na pari ili se prži što joj daje poseban okus i aromu. Najčešće se služi sa dodatkom kurkume ili kokosa.

 

Foto: Furaj.ba

Sastojci:

500 grama jasmin ili basmati riže

500 ml kokosovog mlijeka

1 supena kašika kurkume u prahu

Začini:

1 list od limete

1 mala kašika soli

1 cm izgnječenog galangala

1 stabiljka limunske trave

1 supena kašika soka od limete

Priprema:

Prva metoda:

–       Operite rižu, osušite i skuhajte rižu u kuhalu na paru dok ne bude do pola skuhano.

–       Stavite kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i prokuhajte.

–       Dodajte napola kuhanu rižu u kokosovo mlijeko i kuhajte par minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da stoji 15 minuta dok riža ne upije svu tekućinu. Ponovo vratite u kuhalo na paru i neka se kuha još 30 minuta.

Druga metoda:

–       Sipajte kokosovo mlijeko u šerpu, dodajte kurkumu, list od limete, so, galangal, limunsku travu i pustite da proključa

–       Dodajte opranu rižu i povremeno promiješajte dok riža ne upije svu tekućinu. Dodajte sok od limeta. Nemojte stavljati poklopac.

Smanjite vatru, stavite poklopac i povremeno promješajte i ostavite dok riža ne bude dobro skuhana.

Recept smo dobili od supruge ambasadora Republike Indonezije, madam Haryati Subijaksono.


Kokosovo mlijeko možete kupiti u Konzumu ili ga zamjeniti vrhnjem za kuhanje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content