Paprike punjene sirom

Zapečene paprike punjene mladim ili nekim tvrdim sirom vrlo su popularno jelo.Vegetarijancima i onima manjeg apetita mogu biti glavno jelo, samo uz salatu, a onima velikog teka prilog mesu. Mogu se peći u rerni ili pohovati u tavi.

Potrebni sastojci

Za 10 obroka:
-20 manjih zelenih paprika
-50 dkg mladog ovcijeg sira
-10 dkg masti
-6 jaja
-soli po potrebi

Način pripreme

Paprike ocistiti od sjemena i oprati.Sir viljuskom izmrviti,dodati cijela jaja,posoliti i dobro izmijesati.
Tim nadjevom napuniti paprike.Mast u šerpi ugrijati, pa na njoj sa svih strana prepeći paprike da budu lijepo rumene.
Također, paprike možete poredati u tepsiju a okolo dodati mladi krumpir kojeg možete prekrižiti na četiri dijela. Pecite sat vremena u rerni zagrijanoj na 180 do 200 ˚ C.

Pohovane paprike punjene sirom

Paprike malo ispecite, oljuštite kožicu i izvadite sjemenke, pa ih napunite nadjevom od sira. Za nadjev pomješajte nahrendan ovčji sir sa dva žumanca, alevom paprikom i kajmakom. Punjene paprike uvaljajte u brašno i umućena jaja i ispržite na ulju.

Punjene pečene paprike se serviraju tople s kiselim mlijekom.

Roge punjene sirom gauda

Sastojci:

• 1 kg crvenih dugih paprika

• 200 gr sira gaude

• 2 jaja

• brašno

• krušne mrvice (prezla)

Priprema:

Paprike najprije dobro operite, posušite i stavite peći. Kad su pečene obavezno ih malo pokrijte folijom za zamotavanje. One će se tako spariti i brzo će te ih i lako ispeći. Oguljene i očišćene paprike napunite sirom, pa ih uvaljajte najprije u brašno, zatim u jaja, i u krušne mrvice. Za kraj slijedi pohanje u vrelom ulju. Pržene stavite najprije na papir da se upije višak masnoće te odmah poslužite.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content