Potica – slovenačka štrudla

Potica zauzima prvo mjesto među tradicionalnim kolačima u Sloveniji

Radi se o rolanom pecivu koje se pravi od dignutog tijesta, a puni se s bilo kojim od mnogobrojnih punjenja na izboru. Slovenske domaćice također vole peći potice i kada nisu praznici kako bi počastile svoje najmilije. Nije ih lako napraviti. Potrebno je taman dovoljno punjenja i taman dovoljno tijesta. Poznato je više od 80 različitih vrsta punjenja.

Najkarakterističnije slovenske potice izrađene su od oraha, lješnika, zmijske trave, sjemena maka, svježeg sira i drugih punjenja. Potica je svečani kolač i može se peći na dva načina: u pećnici ili direktno na ognjištu.

Tradicionalni slovenski recept za poticu od oraha:

Sastojci

Za dizano tijesto:
– 1 kg brašna
– 30 g svježeg kvasca
– 3-4 žumanjka
– 300 ml mlake vode
– 120 g maslaca
– 1 kašičica soli
– 2 kašike šećera
– masnoća za podmazivanje pleha

Za punjenje:
– 600-700 g oraha
– 200 g meda
– 50 g šećera
– 100-200 ml mlijeka
– 1 jaje
– cimet

Foto: I feel Slovenia

Priprema

Tijesto mora biti pripremljeno u toploj sobi. Pomiješajte brašno s kašičicom soli, a kvasac pomiješajte s kašičicom šećera, dvije kašike brašna i 50 ml mlake vode ili mlijeka. Ostavite na toplom mjestu da se digne. Napravite rupu u sredini brašna, pa u nju dodajte umućene žumanjke, kvasac, rastopljeni maslac i šećer. Dodajte mlaku vodu uz miješanje. Mijesite tijesto 15 minuta, ili dok se ne pojave mjehurići i tijesto se počne odvajati od zdjele. Pospite malo brašna po tijestu, prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite na toplom mjestu da se podigne. Da biste pripremili punjenje, zgnječite ili sameljite orahe i prelijte s malo vrućeg zaslađenog mlijeka. Zagrijte med dok se ne rastopi. Dodajte med i cimet u orahe. Ostavite da se punjenje ohladi. Dodajte jedno ili dva jajeta u punjenje i temeljito promiješajte. Izvaljajte tijesto dok ne bude debljine ½ cm, pa razmažite toplo punjenje po njemu. Namotajte čvrsto i stavite ga u podmazani kalup. Ostavite da se potica polako podigne. Također će se dizati i tokom pečenja. Prije pečenja, premažite poticu s umućenim jajetom. Pecite jedan sat; kada je gotovo, ostavite ga u kalupu još 15 minuta da se ohladi. Po želji posipajte poticu sa šećerom u prahu. Prijatno!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content