Ruža đulberšećerka

    Ruža đulberšećerka

    Đulbešećerka je velika, mirisna ruža svijetloroze boje koju je nekad imala svaka avlija. Od nje se pravilo slatko, kolači, sokovi… Donosimo nekoliko recepata za ove skoro zaboravljene slastice. Najbolje je koristiti svježe ruže iz sopstvene bašte.

     

    Đul-Šerbe

    Sastojci:

      • 250 g cvjetova ruže
      • 2,5 kg šećera
      • 2,5 l vode
      • 2 limuntosa

    Priprema:

    1. Latice ruže operite i odvojite od peteljki, stavite u velike tegle. Dodajte dva limuntosa i prelijte vodom. Tegle poklopite tacnom za kafu ili folijom, nikako ih nemojte zatvarati hermetički.
    2. Tegle ostavite da stoji na sunčanom mjestu desetak dana, dok voda ne postane roze boje, a latice potpuno izgube svoju boju. Dobijeni sok procijedite i dodajte šećer. Kada se šećer potpuno istopi sok naspite u flaše i dobro zatvorite.
    3. To što ste dobili je sirup soka od ruže koji ćete razblažite s vodom i služite uz par kriški limuna i par kockica leda.
    4. Ovako spremljen može stajati na hladnom i mračnom mjestu ili u frižideru nekoliko mjeseci. Dio soka možete nasuti u plastične flašice i zalediti.

     

    Slatko od ruže

    Sastojci:

    • 100 g ružinih latica
    • 1 kg šećera
    • 1 l vode
    • 1/2 kesice limuntosa

    Priprema:

    1. Odvojite od cvijeta i lagano operite zdrave ružine latice, te ih nožem usitnite. Pustite litar vode da provri, pa ubacite ruže unutra. Nemojte se iznenaditi, ruže neće izgledati lijepo, ali će i dalje zanosno mirisati.
    2. Nakon 15 minuta kuhanja, dodajte šećer i limuntos. Ruže će odmah dobiti ljubičastu boju. Nastavite miješati dok se slatko ne zgusne i s dna lonca se pojave mjehurići.
    3. Pokrijte ga vlažnom salvetom i pustite da se ohladi. Sipajte u suhe i hladne tegle.

     

    Sladoled od ruže

    Sastojci:

    • 2 šake latica od ruža
    • 7 dcl mlijeka
    • 250 g šećera u prahu
    • malo cimeta
    • 8 žumanjaka

    Priprema:

    1. U prokuhano mlijeko dodajte prethodno oprane ružine latice. Kuhajte par minuta, pa procijedite i u mlijeko dodajte šećer i cimet, te kuhajte dok se mlijeko malo ne zgusne. Skinite mlijeko s vatre i ohladite ga.
    2. Dodajite jedno po jedno žumance i lagano miješajte žicom, te vratite na vatru dok ne zavri, a onda smjesu prespite u drugu posudu i stalno miješajte dok se ne ohladi.
    3. Po želji u sladoled se može dodati par kapi crvene boje, kako bi dobili rozu boju.