Sok i slatko od ruže

    Sok i slatko od ruže

    Đulbešećerka, velika mirisna ruža svijetloroza boje koju je nekad imala svaka avlija. Od nje se pravilo slatko, kolači, sokovi, njezine latice koristile su se u kozmetici.

    Donosimo nekoliko recepata za ove skoro zaboravljene poslastice od ruža. Najbolje je koristiti svježe ruže iz sopstvene bašte, od njenih latica možete napraviti i ružinu vodicu, u narodu poznat kao starinski preparat koji zateže kožu.

    Đul-Šerbe

    Sastojci :

    25 dkg cvjetova ruže

    2,5 kg šećera

    2,5 lvode

    Očišćenu ružu (đulbešećerku) stavite u šerpu, prelijte je hladnom vodom i ostavite da se kuha oko 1 h.Kada voda poprimi boju od ruže, a latice ruže pobijele procijedite u već pripremljen šećer. Latice ruže bacite, a sok i dalje kuhajte zajedno sa šećerom.Kad ukuha 1/2 od ukupne količine, sok skinite i ostavite da se hladi prekriveno vlažnom krpom.Kada je ohlađeno sipajte u bocu i zatvorite. Đul-šerbe se rastvara u hladnoj vodi.Služi se sa ledom i kriškama limuna.

    Slatko od ruža

    Za slatko od ruža koristi se posebna vrsta ruže, koju u Bosni nazivaju đulbešećerka. To je ona velika, mirisna ruža svijetlo roze boje, naravno uzgojena bez pesticida (s toga nije ona sa razglednice) u opjevanim avlijama.

    Sastojci:

    * 400 g ružinih latica

    * 400 g šećera

    * oko 300 ml vode

    * sok 1 limuna (limuntos)

    Priprema:

    1.Odvojiti ružine latice od cvijeta, odstraniti one koje ne izgledaju zdravo. Isprati i raširiti da se posuše.

    2.Izvagati suhe latice ruža i izvagati istu količinu šećera.

    3.U veliku teglu staviti ružine latice, pa ih posuti šećerom i preliti vodom. Poklopiti i ostaviti da stoji na toplom mjestu 4-5 dana da se potakne vrenje.

    4.Kada latice pobijele smjesu sa laticama i vodom u kojoj su stajale staviti u veliku posudu sa debelim dnom i na laganoj vatri kuhati uz miješanje dok se ne zgusne poput tečnog meda.

    5.Dodati limunov sok, a zatim kuhati još 10-tak minuta.

    6.Ostaviti da se ohladi i zgusne u posudi, a treba imati gustoću tekućeg meda, jer se služi u malenim posudicama sa žličicom.

    7.Gotovo i ohlađeno izliti u čiste i suhe tegle.

    Sladoled od ruža:

    Potrebno je:

    2 šake latica od ruža, najbolje crvenih

    7 dcl mlijeka

    250g šećera u prahu

    malo cimeta

    8 žumanaca

    Priprema:

    Idealno bi bilo da su ruže domaće, naberite dvije šake latica,operite i gledajte da svaka bude zdrava.

    U prokuhano mlijeko dodajete prethodno oprane ružine latice. Kuhajte par minuta, pa procijedite i u mlijeko dodajte šećer i cimet i kuhajte dok se mlijeko malo ne zgusne.

    Skinite mlijeko sa vatre i ohladite ga.

    Dodajte žumanca, jedno po jedno i lagano mijšajte žicom te vratite na vatru dok ne zavri.

    Smjesu prespite u drugu posudu i stalno mješajte dok se ne ohladi.

    Po želji u sladoled možete dodati par kapi crvene boje, kako bih dobili rozu boju.