Titov bunker

  Titov bunker

  Na planini Zlatar, nedaleko od Konjica nalazi objekat poznat kao Titov bunker. Sve do otkrivanja prave namjenje, unutrašnjosti i impozantnog podzemnog sadržaja i veličine bio je samo kuća koja je nalazi (u narodu rečeno) u sred ničega. Naime, prije 33 godine izgrađeno je ovo atomsko sklonište, kao glavno komandno mjesto bivše JNA. Na samom objektu se radilo punih 26 godina a uloženo je 4.6 milijardi dolara. Za objekt su znala samo četiri službena zapovjednika, te radnici koji su morali potpisati ugovor o šutnji.  

  Foto: Emir Mafke Vražalica

  Prostire se na 20 000 četvornih metara, a u njemu se nalazi 100 soba, uredi i konferencijske dvorane. U skloništu nema vlage jer se temperatura održava na nivou između 21 i 23 stepena Celzijusa. Namještaj je rađen od prvoklasnog slavonskog hrasta, osim Titovog kabineta koji je rađen od orahovine. Stolarija je rađena od aluminijuma i PVC-a.

  Zbog veličine jasno je da nije bio namjenjen samo za Tita, nego i za vojni i politički vrh SFRJ, te sukladno uslovima, zalihama tu može boraviti 350 osoba punih 6 mjeseci bez kontakta sa vanjskim svijetom.

   

  Bunker je sastavljen od tri dijela:

  Maskirni dio vidljiv je izvana i funkcija mu je osiguranje bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

  -Metalna vrata dalje vode u srce atomskog skloništa na dubinu od 280 metara. Tuneli su veza između maskirnog dijela i atomskog skloništa koje može izdržati nuklearni udar od 20 kilotona.

  -Posljednji dio ima 12 blokova, a sastoji se od protupožarnog sistema, sistema za zaštitu od nuklearnog udara i klima. Bunker ima alternativni izlaz kojeg nema na mapi, a vodi na 170 metara visoko brdo iznad objekta.

   

  Kako posjetiti Titov Bunker

  Objekt danas pripada Ministarstvu obrane BiH, a čuva ga pet vojnika, stoga da biste realizovali posjetu, istu morate najaviti (tačnije tražiti pismenu dozvolu od Ministarstva odbrane BiH) 15 dana ranije. Bunker je moguće obići samo radnim danom (u formi grupe) a sam ulaz u tunel je besplatan.