Titova torta – recept koji je zaludio bivšu Jugoslaviju

Iako nigdje ne postoji službena potvrda, gotovo da nema kulinarske stranice ili kuhara na prostoru Balkana koji u svom sadržaju nije našla mjesto Titova torta.

Foto: Pixabay

Za Josipa Broza Tita, bivšeg predsjednika bivše SFRJ, zna se da je bio veliki gurman, stoga je i očekivati da je i baš ovu raskošnu kombinaciju kafe, oraha i čokolade toliko volio. Oni koji su ga poznavali tvrdili su da je najviše volio kolače u kojima se čokolada kombinira s kafom, poput ovog.

Pa, bilo istine u ovim pričama ili ne, torta se zove Titova i vjerujete nam na riječ, preukusna je – stoga s vama dijelimo recept:

Sastojci za biskvit:

4 jaja

200 gr šećera

vanilin šećer

100 gr mljevenih oraha/lješnjaka

5 jušnih kašika kuhane kafe

5 kašika brašna

prašak za pecivo

3 kašike ulja

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka, bjelanjke umutite u snijeg, a žumanjcima dodajte šećer, pa umutite te dodajte ulje i kafu. Izmiješajte uz dodavanje brašna s praškom za pecivo. Na koncu dodajte orahe ili lješnjake, sjedinite kašikom i umiksajte u to snijeg od bjelanjaka. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.

Prva krema:

400 ml mlijeka

5 kašika brašna

Priprema: 2 žumanjka u koja je potrebno dodati brašno i sjediniti mikserom, zatim staviti na štednjak da lagano prokuha kako bi se napravio puding.

Druga krema:

200 g maslaca

10 kašika šećera

vanilin šećer

100 g otopljene čokolade za kuhanje

3 kašike oraha

Priprema: Otopite čokoladu, dodajte maslac, šećer, vanilin šećer i orahe pa sve umutite. Sjedinite obje kreme. Na koru nanesite bogati fil, pa pospite mljevenim orasima ili čokoladom, ovisno o ukusu.

Uživajte!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content