Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Turska baklava mora biti zlatno-žuta i debljine 3,5 cm
 Turska baklava mora biti zlatno-žuta i debljine 3,5 cm
Foto: Furaj.ba
Furaj Planetom Zanimljivosti

Turska baklava mora biti zlatno-žuta i debljine 3,5 cm

by Furaj.ba 2 min read

AA

Prema ovoj odluci, standardna turska baklava mora biti u svojoj specifičnoj boji (zlatno-žutoj), ne treba biti jakog preljeva i gustoće. Turska baklava mora biti minimalne debljine 35 milimetara.

Foto: Furaj.ba

Turski institut za standardizaciju (TSE) donio je standard i za jednu od najpoznatijih turskih poslastica “tursku baklavu”, koja od sada mora biti zlatno-žute boje i debljine od najmanje 35 milimetara.

Prema ovoj odluci, standardna turska baklava mora biti u svojoj specifičnoj boji (zlatno-žutoj), ne treba biti jakog preljeva i gustoće. Turska baklava mora biti minimalne debljine 35 milimetara.

Navedeno je također da je u posljednjem periodu primjećen niz nepravilnosti kada je u pitanju proizvodnja baklave, odnosno pokušaja obmane potrošača tako što su u njenoj proizvodnji korišteni pojedini imitacijski materijali.

Neki proizvođači tako su umjesto zelenih pistacija koristili sušeni grašak u prahu ili druge biljne proizvode, te umjesto maslaca korištene su trans masti i drugi imitacijski materijali.

Usvajanjem standarda TSE-a jasno je definiran pravilnik u korištenju namirnica za pravljenje baklave, kao i načini njenog pripremanja obzirom da se baklava u turskim regijama priprema na različite načine.

Inače, baklava je kolač orijentalnog porijekla koji se pravi slaganjem jufke tanko razvijenog tijesta, u nekoliko, obično desetak i više slojeva između kojih se dodaje smjesa mljevenih oraha i naizmjenično sitno ribanog tijesta tirita. Reže se na komade koji su slični rombu. Poslije dužeg pečenja na niskoj temperaturi zalije se agdom (slatkom vodom), kuhanom smjesa vode i šećera.

Baklava je tradicionalno jelo i na Balkanu, kao i na Orijentu. Baklava se u Bosni i Hercegovini tradicionalno smatra kolačem za posebne praznike, te je Bošnjaci pripremaju za Bajram, dok je Hrvati, u dijelovima srednje Bosne, Posavine i Slavonije, pripremaju za Božić.

Izvor: Anadolu Agency

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Sedma godišnja konferencija GS1 BiH: Digitalizacija neće biti završena dok

1 Juna, 2023
Novosti

Kraljevski festival zabave obilježit će juni u Jajcu

1 Juna, 2023
Novosti

AccuWeather objavio detaljnu prognozu za ljeto

1 Juna, 2023
Novosti

Cvitanušićevo prvo obraćanje medijima nakon uspona na vrh Everesta: Imao

31 Maja, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Turska

Direktna autobuska Linija Sarajevo – Istanbul

Od 15.03.2023. godine, aktivna je nova autobuska linija Sarajevo –

Turska Zavrti globus

Ramazan u Istanbulu

Ramazan u Istanbulu je čaroban! Istanbul, mjesto u kojem se

Turska Zavrti globus

Muzej zdravlja sultana Bajazita – kako se liječilo u Osmanskom carstvu

Smješten na sjevernoj obali rijeke Tunca u Edirneu, drugom glavnom

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.