Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Turska kafa – pamti se četrdeset godina
 Turska kafa – pamti se četrdeset godina
Zanimljivosti

Turska kafa – pamti se četrdeset godina

by Furaj.ba 5 min read

AA

Svjetski poznat napitak, turska kafa zauzima važno mjesto u turskoj kulturi. Napitak je toliko značajan da je UNESCO 2013. godine proglasio 5. decembar svjetskim danom turske kafe. Proslavimo ovaj dan uz vruću, pjenušavu tursku kafu!

 

Fotografiju ustupila Turkish Embassy – Culture and Tourism Counsellor’s Office

Turska kafa zauzima posebno mjesto u tradicionalnoj turskoj kulturi. Pažljiva tehnika kuhanja kafe, njen aromatičan okus, prepoznatljiva pjenasta površina i prezentacija su neprocjenjivi sastavni dio  turskog gostoprimstva i druženja. Za tursku kafu se kaže: „Kafa se pamti četrdeset godina“ – svjedočanstvo integralne uloge napitka u svakodnevnom životu i prijateljstvu u Turskoj.

Turska kafa očarava ljubitelje kafe svojom aromom i baršunastom pjenom, kao i elegantnim izgledom. Također poznata po svojim svojstvima koja otvaraju um i daju energiju, turska kafa je 2013. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine zbog svog jedinstvenog okusa i tradicionalne vrijednosti. 5. decembar, datum upisa turske kafe na UNESCO-ovu listu, slavi se kao ‘Svjetski dan turske kafe’.

Konzistentno jedinstven okus i stoljetna tehnika kuhanja

Kafa je prvi put stigla u Tursku preko Jemena, za vrijeme vladavine osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog (1520-1566). Sredinom 16. stoljeća javne kafeterije su počele da se otvaraju u Istanbulu, donoseći sve popularniji napitak široj publici. Kako je uživanje u turskoj kafi ušlo u modu u regionu i šire, trgovci su počeli da trguju zrnima kafe preko granica. Tako je turska kafa, poznata po svom robusnom okusu i privlačnoj ceremoniji, postala glavna atrakcija kafeterija širom Evrope.

Najvažnija karakteristika koja razlikuje tursku kafu od drugih vrsta kafe je finoća mljevenja. Zrna se samelju u prah, zatim polako kuhaju u kipućoj vodi i služe. Ova metoda dovodi do toga da sloj praha tone na dno čaše. Osim toga, konzistentnost metode kuhanja razlikuje tursku kafu od drugih vrsta napitaka od kafe; Za razliku od evropske kafe, priprema turske kafe je vijekovima ostala ista.

Još jedna jedinstvena komponenta turske kafe je njena prezentacija. Turska kafa se servira u malim šoljicama, uz čašu vode i komadić lokuma. Voda osvježava nepce i naglašava okus kafe, dok slatkiš zaslađuje jezik.

 

 

Fotografiju ustupila Turkish Embassy – Culture and Tourism Counsellor’s Office

Također je sastavni dio društvenog života i tradicije

Turska kafa je ključni element druženja i kulture u Turskoj. Na primjer, kafa se uvijek poslužuje nakon obroka. Sastavni je dio razgovora sa prijateljima; kod kuće će domaćin pitati goste žele li prvo popiti kafu. Kada budući mladoženja posjeti kuću mlade da traži njenu ruku, buduća mlada skuha tursku kafu za svog udvarača i njegovu porodicu. Legenda kaže da, ako ne želi da se uda za svog udvarača, u kafu stavi so umjesto šećera.

A postoji i tradicija ‘čitanja taloga’ koja je poznata kao ‘proricanje sudbine’: nakon ispijanja kafe, šolja se stavlja naopako na tanjir i tumače se oblici formirani od taloga. Ova ljupka i maštovita tradicija je također divan dio turske kulture.

Dok je turska kafa uvijek posebna prilika, još više smo oduševljeni što ovaj pjenasti, mirisni napitak slavimo 5. decembra, kao Svjetski dan turske kafe!

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Cvitanušićevo prvo obraćanje medijima nakon uspona na vrh Everesta: Imao

31 Maja, 2023
Novosti

IONIQ 6 u Bosni i Hercegovini

31 Maja, 2023
BiH ❤

Legenda o “neuništivom nišanu” na Glasinačkom polju

31 Maja, 2023
Novosti

Raste broj turista u cijeloj Bosni i Hercegovini

31 Maja, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Novosti

Cvitanušićevo prvo obraćanje medijima nakon uspona na vrh Everesta: Imao sam veliku podršku i ovo je timski uspjeh

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest,

Novosti

IONIQ 6 u Bosni i Hercegovini

Nakon svjetske digitalne premijere i testne vožnje za europske medije

BiH ❤ Izdvojeno Kolumne

Legenda o “neuništivom nišanu” na Glasinačkom polju

Ukoliko ste se preko Romanije vozili prema istoku Bosne ili

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.