Zova – recepti

Zova raste na rubovima šuma i na zapuštenim mjestima i u blizini naselja. Raste kao grm ili drvo visoko tri do 10 metara. Cvjetovi su bijeli ili žućkasto-bijeli, jakog i veoma ugodnog mirisa. 
Ljekoviti dio biljke su mladi izboji i mladi listovi koji se sabiru u proljeće. Cvjetovi se beru u vrijeme cvjetanja, plodovi nakon dozrijevanja, a kora od februara do novembra. U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u plodovima je prisutna jabučna kiselina. 

Čaj od cvjetova zove koristi se u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripe, početne upale pluća, jake kijavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti.

ČAJ OD ZOVE

 

Čaj od zove pripremamo tako što 2-3 kašičice osušenih cvjetova prelijemo proključalom vodom. Pije se tri puta na dan po jedna ili dvije šolje vrućeg čaja, u koji dodajemo med samo u slučaju kašlja.

Za prekomjernu tjelesnu masu: staviti 2 do 5 g cvijeta (1-3 kašičice) u šolju ključačle vode. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Piti pet šolja na dan.

SIRUP OD ZOVE

Sastojci:

40-45 cvjetova zove

3 l vode

6 limuntusa

3 kg šećera

Malo proprati cvjetove zove, pa ih potopiti u 3 l vode i dodati 6 limuntusa. Ostaviti 24 sata da odstoji. Procediti. Dodati 3 kg šećera. Ostaviti 24 sata, povremeno miješati da se šećer istopi. Sipati u flaše. Razblažiti vodom ili mineralnom vodom. Po želji dodati list nane.

PEKMEZ OD JAGODA I ZOVE

Sastojci

1 kg očišćenih jagoda

5cvijetova zove

75 dkgšećera

1limun-sok

1 želatin

Očistiti jagode, narezati ih na komade i usitniti viljuškom, ne mikserom, dodati šećer, i staviti na kuhanje. Izmiješati želatin sa 2 kašikice šećera te raditi po uputstvu. Dodati sok jednog limuna i cvjetiće zove.

Kuhati 3-5 minuta uz povremeno skidanje pjene.

 

Vruće puniti u tople staklenke, zatvoriti ih i na 5 minuta okrenuti naopako. Kad prođe tih 5 minuta vratiti staklenke u normalan položaj.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content