10 godina Digi.ba – digitalnih čuvara bh. kulturne baštine

  10 godina Digi.ba – digitalnih čuvara bh. kulturne baštine

  Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine digi.ba obilježilo je deset godina rada na digitalnom očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine.

  Sa promocije igrice “Bitka na Neretvi”; Foto: Digi.ba

  Na prigodnoj svečanosti koja je održana u online formatu zbog aktuelnih epidemijskih mjera članovi Udruženja prikazali su film na kojem se sumira sav njihov rad u protekloj deceniji, među kojima su neki od najznačajnijih projekata na digitalizaciji bh. baštine uopće.

  Samo u ovoj godini Furaj.ba je pisao o tri značajna projekta ovog Udruženja: virtualnoj šetnji kroz Sarajevo putem aplikacije “Sarajevo 5D”, virtualnom muzeju starih zanata te edukativnoj VR igrici “Doživite Bitku na Neretvi”.

  Iz Udruženja su najavili kako će s digitalizacijom kulturne baštine nastaviti i u narednim godinama, kao i s digitalizacijom muzejskih postavki kako bi posjetioce mogli vratiti u bogatu prošlost Bosne i Hercegovine. Projektima je također pokazano, rekli su na svečanosti, kako ljudi iz BiH umiju da se izraze putem najmodernijih tehnologija pružajući korisnicima najbolje iskustvo.

  Predsjednica Udruženja i profesorica na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Selma Rizvić tokom svečanosti je kazala kako je digitalizacija započela 2005. godine, dok je Udruženje zvanično osnovano prije deset godina kako bi okupili eksperte iz različitih oblasti.

  Iz Udruženja su pozvali sve institucije, fondacije, ministarstva, općine i sve nivoe vlasti da prepoznaju značaj, aktivnosti i potencijal Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine digi.ba kako bi svi zajedno iznašli načine za promociju lokalnih zajednica posebno kada je u pitanju turistički potencijal kulturnog turizma, ali i očuvanja kulturno historijskog naslijeđa, a mi se nadamo da će oni čuti njihov poziv.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  DOŽIVITE VIRTUELNO BITKU NA NERETVI – SRUŠITE MOST I ČESTITAT ĆE VAM LIČNO TITO

  PUTOVANJE U PROŠLOST: VIRTUELNI MUZEJ STARIH ZANATA

  SARAJEVO 5D – VIRTUALNA ŠETNJA KROZ GRAD KAKVOG VIŠE NEMA