10 zanimljivosti o Olimpijskim igrama koje će se održati 2020. godine u...

  10 zanimljivosti o Olimpijskim igrama koje će se održati 2020. godine u Tokiju

  Međunarodni olimpijski komitet već je izabrao Tokyo kao domaćina za Olimpijske igre za 2020. godinu; druga po redu “Tokijska Olimpijada” održavat će se od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, a Paraolimpijada od 25. augusta do 6. septembra 2020. godine.

  Na programu su novi sportovi, koristit će se najnovija tehnologija, roboti će biti domaćini, bit će angažovano 80 000 volontera, a napravljena je i mobilna džamija…

  # NOVI SPORTOVI

  U programu Igara 2020. ukupno je 38 sportova, a među njima je i šest novih, koji će po prvi puta biti uvršteni u program Olimpijade: karate, skateboarding, sportsko penjanje, daskanje, baseball i softball.

  # NEOFACE TEHNOLOGIJA

  Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine otišli su korak dalje u bezbjednosti najvećeg sportskog događaja jer planiraju da uvedu sistem prepoznavanja lica za akreditovane osobe. Japanci će prvi put u historiji Igara koristiti “NeoFace” tehnologiju da prati sve akreditovane osobe, uključujući sportiste, zvaničnike, osoblje i medije na više od 40 mjesta.

  # MASKOTE

  Već su predstavljene i maskote. Za Olimpijadu u Tokiju nazvana je Miraitova – to je kombinacija japanskih riječi za budućnost i vječnost, a za Paraolimpijadu izabrana je maskota Someiti – riječ potiče iz popularne vrste pupoljaka trešnjinog cvijeta Someijošino i podsjeća na engleski izraz so mighty koji znači tako moćan. Nacrte za maskote izabralo je pet miliona djece iz cijelog Japana.

  # 80 000 VOLONTERA

  Za vrijeme trajanja Olimpijskih igara bit će angažovano 80 000 volontera, a od toga će 30 000 njih biti zaduženo za pomaganje turistima.

  # MOBILNA DŽAMIJA I HALAL HRANA

  U cijelom procesu organizacije, domaćini se posebno pripremaju za doček posjetitelja iz cijelog svijeta. Zato je tokijska kompanija napravila džamiju na točkovima, za koju se nadaju da će posjetiteljima muslimanske vjeroispovijesti osigurati da se osjećaju kao kod kuće. Osim toga, Japan nastoji da osigura halal hranu svojim posjetiteljima i sportistima.

   

  # NEĆE BITI BOKSAČKOG TURNIRA

  Međunarodni olimpijski odbor objavio je odluku da zamrzne organizaciju boksačkog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

  # OBNOVLJIVA ENERGIJA

  Važno je naglasiti da će se ove igre napajati isključivo obnovljivom energijom. Organizacijski odbor najavljuje saradnju s energetskim tvrtkama i kupovinu energije iz obnovljivih izvora, ugradnju solarnih panela na stadionima i svim sportskim borilištima, ali i u press centrima, olimpijskom selu i svim drugim lokacijama koje će se koristiti tokom Olimpijskih igara, ali i nakon njih. Po završetku Olimpijskih igara svi korišteni materijali će se reciklirati i ponovno koristiti.

  # ROBOTI

  Ono što je izvjesno da će izdvojiti Igre u Tokiju, jesu najnovija tehnološka dostignuća. Tako će dobri i uslužni domaćini biti i sami roboti. Oni će služiti da se posjetitelji, ali i učesnici, lakše snalaze, kao i da budu prevoditelji. Piše se i o tome da će ljude tada prevoziti automobili bez vozača, probne vožnje već su obavljanje.

  # TROŠKOVI

  Organizacija Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine koštat će Japan oko 25 milijardi dolara.

  # MODERNI TOALETI

  Japanske vlasti svijetu se, za vrijeme održavanja Olimpijskih igara, žele predstaviti u najboljem svjetlu, zbog čega pokreću akciju da sve takozvane čučavce na javnim mjestima do početka Olimpijskih igara 2020. zamjene, te da postave moderne toalete s nezaobilaznim mlaznicama i WC školjkom.