11. Rally Jahorina 2017

  11. Rally Jahorina 2017

  Ljubitelje autosporta u BiH sredinom oktobra očekuje prava poslastica u Sarajevu i na okolnim planinama, gdje će biti održan 11. Rally Jahorina. Posljednji put prije rata ovaj reli je održan davne 1985. godine, a stariji se sjećaju kako je Sarajevo nekada ugostilo velike vozačke asove kao što su Bugalski, Wittmann, Droogmans, Kuzmič i brojni drugi.

  U organizaciji Auto 4×4 Cluba Sarajevo 14. i 15.10. biti će održan 11. Rally Jahorina 2017. koji će se voziti kroz Sarajevo, i to na brzinskim ispitima na planinama Trebević i Jahorina.

  Rally predstavlja najatraktivniju disciplinu auto sporta, jer omogućava interaktivan odnos sa publikom, poput ceremonijalnog starta na glavnim gradskim trgovima, posebnih brzinskih ispita na lokacijama bliže centru grada, i slično.

  Reli u Bosni i Hercegovini ima bogatu tradiciju, više od trideset godina se vozilo Prvenstvo BiH širom zemlje jer su naše ceste idealne konfiguracije za ovu disciplinu. Rally je vožen sve do 1991. godine, a svoje zlatne trenutke je imao 1984. i 1985. godine, kada je u okolini Sarajeva vožen Yu-Rally za Prvenstvo Evrope, u suorganizaciji AMD Akademac Beograd i AMD Željezničar uz pokroviteljstvo Skupštine Grada Sarajeva. Te dvije godine na cestama kraj Sarajeva je nastupilo šest što dotadašnjih, što budućih prvaka Evrope u reliju. Tada održani brzinski ispit (BI) Trebević, koji je svoj start imao na području Općine Novo Sarajevo, tačnije kod Spomen parka Vraca, je i danas u lijepom sjećanju svim ljubiteljima ovog sporta, a kojeg je uživo posmatralo oko 15.000 gledalaca.

  Prvi Rally Jahorina održan je davne 1969. godine, a trasa ovogodišnjeg Relija prolazi kroz iste terene gdje je održan i prvi reli. Posebno zanimljiv dio Relija svakako će biti ceremonijalni start u subotu, 14. oktobra, u 18:00 sati na Trgu djece Sarajeva ispred trgovačkog centra BBI u Sarajevu, gdje će gledaoci moći izbliza razgledati takmičarske automobile. Ujedno ovaj Reli će biti iskorišten i za promociju Olimpijskih planina i predstojećih takmičenja EYOF, koje će biti održano 2019. godine.

  Rally će  biti bodovan za Šampionat Bosne i Hercegovine,  a nalazi se i u kalendaru FIA – Centralnoevropske zone (Češka, Slovačka, Italija, Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina) za 2017. godinu.

  1. Rally Jahorina već je privukao veliko zanimalnje takmičara i ljubitelja relija u BiH i regiji, pa se već sada sa sigurnošću očekuje nastup većeg broja posada u atraktivnim automobilima iz Astrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.