40 godina kultnog bh. filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”

  40 godina kultnog bh. filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”

  “Hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba” i “Svakoga dana u svakom pogledu sve više i više napredujem” čuvene su rečenice iz kultnog bosanskohercegovačkog filma “Sjećaš li se Dolly Bell?” kojeg i 40 godina nakon premijere citiramo u svakodnevnom govoru, u medijima, pa čak i u tekstovima. 

  Scena iz filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”

  Svakog ljeta rado se sjećamo one stare pjesme Jure Stublića “Na morskome plavom žalu” i štrkljavog mladića plave kose Vlade Klikera (Saša Zurovac) koji u filmu izvodi ovaj vanvremenski hit koji je zauzeo važno mjesto u antologiji bh. pop muzike.

  I pjesma i film u proteklih 40 godina odgledali su se i odslušali po nekoliko puta. Toliko da se ove rečenice iz uvoda nikada ne zaborave.

  Podsjetimo se radnje filma. Mladić (Slavko Štimac) odrasta u Sarajevu tokom 1960-ih, u sjenci svog dobrog, ali bolešljivog oca, gdje biva privučen svijetom malih kriminalaca. Oni ga angažuju da sakrije mladu prostitutku i on se zaljubljuje u nju.

  Scenario je napisao jedan od najboljih živućih pisaca u BiH, akademik Abdulah Sidran, a režirao mladi praški diplomac Emir Kusturica kojem je to bio prvi film koji je režirao. Riječ je o suptilnoj priči iz sarajevske čaršije, o prvoj tajnoj ljubavi i erotskim maštanjima u tavanskoj tami. “Dolly Bell” je kao niti jedan film do tada kod nas označio početak nove bosanske škole filma, koja je predstavljala fantastičnu simbiozu italijanskog subrealizma Federica Fellinija i visokoprofesionalnih iskustava praške akademije za film i televiziju, a koja je završila filmovima “Kuduz” i “Praznik u Sarajevu” krajem 80-ih i početkom 90-ih.

  Scena iz filma “Sjećaš li se Dolly Bell?”

  Film je premijerno prikazan 2. februara 1981. godine na Venecijanskom filmskom festivalu gdje je osvojio Zlatnog lava. Na malim ekranima premijerno je prikazan u Švedskoj 31. oktobra 1981. godine. Kasnije je pušten za kućnu prodaju u Mađarskoj 2. februara 1984. godine, Portugalu 14. augusta 1986. i u SAD-u 15. augusta 1986. godine. Film je također prikazan na nekoliko festivala širom svijeta: na Švedskom međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu 30. januara 1982. godine, Islandskom međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku 30. augusta 1999. godine, Češkom međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary 11. jula 2000. godine i ponovno na Fresh Film Festivalu 27. augusta 2004. godine, Ukrajinskom Dok-Maidan festivalu 1. decembra 2005. godine, Litvanskom međunarodnom filmskom festivalu Kino Pavasaris 23. marta 2014. godine i Tajvanskom festivalu zlatnog konja 11. novembra 2014. godine. Osvojio je i Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu, a trebao je biti i kandidat za Oscara za najbolji strani film na 54. dodjeli Oscara, no nije bio prihvaćen.

  Glavne uloge odigrali su Slavko Štimac kao Dino, Slobodan Aligrudić kao Dinov otac, Ljiljana Blagojević kao Dolly Bell i Mira Banjac kao Dinova majka.