Aarhus u Danskoj i Pafos na Kipru ovogodišnje evropske prijestolnice kulture

  Aarhus u Danskoj i Pafos na Kipru ovogodišnje evropske prijestolnice kulture

  Titula Evropske prijestolnice kulture je jedinstvena prilika da se zajednice udruže i povežu kroz kulturu i da podstiču i njeguju jaka lokalna, evropska i međunarodna partnerstva za budućnost.

  Aarhus+Den+Gamle+By+Canal1U ovoj godini kulture mnogi Evropljani će hrliti u Aarhus u  Danskoj ili Pafos na  Kipru evropske prijestolnice kulture, koje će iznjedriti godinu dana  intenzivnog  kulturnog programa koji predstavlja “vijekove kulture“ koristeći se različitim oblicima umjetnosti za rješavanje socio-ekonomskim problema s kojima se danas suočava Evropa.

  Aarhus u Danskoj

  Sa svojih nešto više od 252.000 stanovnika, Aarhus je drugi grad po veličini po broju stanovnika u Danskoj, odmah iza Kopenhagena. U zemlji koja baš i nema pretjeran izvor kamena, cigla je postala presedan u gradnji. Gdje god da se okrenete, vidite ciglu. Čak i nove, moderne zgrade, građene su ciglom. Ta cigla, ta arhitektura daje dušu ovoj zemlji, ona vas u ovom modernom kapitalističkom društvu podsjeća da nije sve u životu predodređeno fasadom, sakriveno i, podsjeća vas na to da postoji i ono unutrašnje, što se, budimo iskreni, i ne vrednuje pretjerano u ovim vremenima…aarhus-vadestedet-cafeer-afU starinskom ruhu, Aarhus je i više nego moderan grad koji će vam pružiti ama baš sve što jednom čovjeku treba, kako bi živio ne lijep, već prelijep život, prepun raznih aktivnosti, dešavanja, festivala, koncerata, rekreacijskih parkova, biciklističkih staza, šuma, jezera, rijeka, pa sve do kanala koji je nedavno izgrađen i protiče kroz sam centar grada, te daje ovom gradu još veću ljepotu. Centralna tema programa Aarhus 2017 „Rethink“-„ Razmisli ponovo“, koja će pokazati kako umjetnost, kultura i kreativni sektor nam može pomoći da promjenimo tok misli  i oblikujeme naše osnovne društvene, urbano, kulturno i ekonomske obrasce ponašanja i  u pronalaženju novih  rješenja na zajedničkim izazovima.  Samo jedan od primjera je izvedba Vikinške sage i izložba koja se proteže kroz grad i duž cijele obale.

  Pafos, dva grada u jednom

  Kato Pafos (Donji Pafos) i Ktima / Pano Pafos (Gornji Pafos) čine neobičnu cjelinu. To su dva spojena grada od 50.000 stanovnika, ali drastično različita. U Ktimi žive i rade lokalci, a u Kato Pafosu su hoteli i turisti.

  cyprus-36h-paphos-xlarge
  U Pafosu je po grčkoj mitologiji rođena boginja ljubavi i ljepote Afrodita. Za vrijeme antičke Grčke i Rima, Pafos je bio glavni grad Kipra.

  Ktima ima nekoliko odličnih muzeja, impresivnu kolonijalnu arhitekturu, ali i odlične taverne.
  Tu se nalazi Mouttalos, nekadašnji Turski kvart, koji je danas, 30 godina nakon invazije Turske na Kipar prilično oronuo i zapušten, ali i dalje interesantan.
  Kato Pafos je južni dio grada, koji se nalazi direktno na obali mora, i gdje se hoteli i taverne nižu jedni za drugim. Gradom se proteže nekoliko kilometara obale i plaža.
  Arheološki park najzanimljivije je rimsko arheološko nalazište na Kipru, sa 4 ogromne vile, amfiteatrom, i agorom od prije 2.000 godina. Kipar je bio ekstremno bogato ostrvo i hedonizam  je bio sveprisutan. Nalazište je otkriveno tek 1962, i danas je pod zaštitom UNESCO.

  C4M7FT Roman columns, House of Theseus,Archaeological Park,Paphos,Pafos,Cyprus

  U Pafosu, ovogodišnja tema koja će se provlačiti kroz mnoštvo događaja je “Povezivanje kontinenata, povezivanje mostova kultura”, koja je prikladna za ostrvo podjeljeno na dvije nacije – Tursku i Grčku.

  Pafos, je zamišljen tako  da postane ogromna otvorena scena, “Fabrika pod vedrim nebom”, gdje tradicija duga hiljade godina kulturalnog života na otvorenom prostoru se susreće sa savremenim načinom stvaranja, razmišljanja i življenja. ”