AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za ljeto

  AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za ljeto

  Američki metereološki servis AccuWeather objavio je dugoročnu prognozu za predstojeće ljeto.

  Sudeći prema podacima koje su objavili, veći dio Evrope očekuju paklene vrućine, mada bi kroz Njemačku, Dansku, Poljsku i Francusku često prolazile hladne fronte sa sjevera koje bi donijele i jake oluje praćene gradom, razornim vjetrovima, bujičnim poplavama, pa čak i tornadima.

  Nestabilno ljeto očekuje se u Velikoj Britaniji, a Iberijskom poluotoku prijete brojni šumski požari. Britanskom otočju piše se dosta nestabilno ljeto, dok bi se Iberijski poluotok mogao suočiti s brojnim šumskim požarima.

  Iz AccuWeathera su upozorili da pored jakih oluja, Evropu očekuju i velike suše, a samim tim i šumski požari. Ovo ljeto možemo očekivati i duga razdoblja s visokim temperaturama do 40 stepeni Celzijusa. Iako nije najavljeno da bi temperature mogle prelaziti 40 stepeni, iz AccuWeathera nisu najavili ni duža razdoblja s padavinama što znači da će biti “pakleno”. Nedostatak padavina naročito će poljoprivrednike dovesti u nepovoljan položaj, a najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne repe. Ipak, mogući su periodi sa jačim padavinama, ali se ne očekuje da će duže potrajati.

  Španiju i Portugal očekuje uglavnom suho ljeto što bi moglo dovesti do razornih požara, a s obzirom na to da se sličan scenarij očekuje i na Balkanu, i mi bismo se mogli suočiti s tim problemom.