AccuWeather objavio dugoročnu vremensku prognozu za ljeto

  AccuWeather objavio dugoročnu vremensku prognozu za ljeto

  Poznati meterološki servis AccuWeather objavio je dugoročnu vremensku prognozu za ovogodišnje ljeto u Evropi.

  Foto: AccuWeather

  Sudeći prema prognozi, očekuje se da će ovog ljeta u jugoistočnom dijelu Evrope i na Balkanu temperature biti iznad normalne.

  Širom Evrope mnogi se raduju toplijem vremenu i sezoni godišnjih odmora, naročito jer se ublažavaju ograničenja koja je izazvala pandemija. Dijelovi Evrope su osjetili ljeto usred vrućina krajem marta, ali uslijedio je oštar hladni val u aprilu.

  Kako navode metereolozi, meteorološko ljeto počinje prvog juna, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događa se tek 20. juna.

  Tim meteorologa AccuWeather upozorio je da vrućina koja se širi Evrope tokom ljeta i nedostatak široko rasprostranjenih kiša mogu stvoriti poljoprivredne probleme.

  Kako se bliži drugo uzastopno ljeto tokom pandemije, vraćaju se neki znakovi normalnosti. AccuWeather prognozira kakvo vrijeme možemo očekivati tokom ljetne sezone.

  Jezgra vrućina ovog ljeta bit će smještena širom Portugala, Španije, južne Francuske i većeg dijela Italije jer se toplina iz sjeverne Afrike širi na sjever u južnu Evropu. Očekuje se da će temperature u jugozapadnoj i jugoistočnoj Evropi tokom ljetnih mjeseci biti iznad normalne.

  Pored užarenih temperatura, očekuje se da će i padavine biti ispod normalne jer se trag oluje dobro mijenja od južne Evrope tokom cijele sezone.

  Uobičajene visoke temperature na jugozapadu i jugoistoku Evrope u junu će se kretat od 21 do 26 stepeni, a u julu od 26 do 34 stepena. Temperatura u augustu će početi opadati.

  Kako će trag oluje potiskivati ​​sjever, vrućina će se širiti i iz Španije i Italije, pa sve do juga Velike Britanije, sjeverne Francuske, Belgije, Njemačke, južne Poljske, Ukrajine i zemalja na Balkanu. Međutim, širenje toplijeg vremena neće biti konzistentno na ovim područjima.

  Širenje toplijeg vremena također će biti postepeno, a što je dalje od jezgre vrućine, to će trebati više vremena da temperature iznad normalne dosegnu područje.

  Uobičajene visoke temperature u regionu srednje Evrope se penju od 19 do 21 stepen i od 21 do 25 tokom tokom juna i jula. U augustu, temperature obično počinju da se vraćaju prema 19-21 stepen, ali ove godine očekuje se da će ostati iznad normale barem dio mjeseca.

  Zbog sporog napredovanja vrućina iz južne Evrope, očekuje se da će se temperature iznad normalne zaustaviti kraj najsjevernijih dijelova kontinenta.

  Olujni trag sa sjevera Velike Britanije do Norveške i Švedske pomoći će blokirati napredovanje toplijih uslova na sjeveru, a također će zadržati obilne kišne vremenske uvjete nad regijom.

  Očekuje se da će do avgusta ova olujna staza nastaviti marš prema sjeveru ka sjeveroistočnoj Evropi, donoseći nestabilno vrijeme u baltičke države, kao i u Poljsku i Bjelorusiju i dalje u zapadnu Rusiju.


  Metereolozi objavili dugoročnu prognozu za ljeto