AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće

  AccuWeather objavio veliku prognozu za proljeće

  Proljeće službeno počinje za manje od šest sedmica s velikim snježnim padavinama u kasnoj sezoni koje će pogoditi dijelove Evrope.

  Foto: AccuWeather

  Oni koji gaje snove o toplijem vremenu možda s nestrpljenjem očekuju godišnju proljetnu prognozu američkog metereološkog serviza AccuWeather za Evropu.

  Pa, čekanje je gotovo – proljetna prognoza AccuWeathera je stigla. Metereolozi najavljuju brz povratak toplog vremena u dijelove Evrope u martu, aprilu i maju, dok će dijelovi Evrope koji su duboko u zimskoj hladnoći morati još malo pričekati kako bi se oštriji uslovi ublažili. Također, najavljuju kako će ovo proljeće biti slično onom 2018. godine.

  Južna Evropa

  Trag koji je snažne oluje donio u zapadnu Evropu, a zatim i u južni dio kontinenta tokom zimskih mjeseci, ostat će aktivan i početkom proljeća. Očekuje se da će oluje slijediti put preko Francuske do Italije i regije Balkana, posebno tokom marta. Meteorolozi AccuWeathera primijetili su da će ovo biti neobičan obrazac za proljeće, jer se oluje obično prate dalje prema sjeveru u to doba godine.

  “Ova južna olujna staza oslabit će do kraja proljeća, ali do maja će biti štete na jugu”, rekao je viši meteorolog AccuWeathera Tyler Roys, dodajući kako će u regiji i dalje biti velikih oborina koja vode do te tačke. Inače, Roys je s AccuWeatherom gotovo deceniju i proveo je svoju karijeru usredotočen na predviđanje vremena za Evropu.

  Kako se oluje približavaju Sredozemnom moru, mogu povući više vlage, što dovodi do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluotoka. To može povećati rizik od poplava početkom proljeća, posebno u područjima koja su bila preplavljena kišom tokom kraja 2020. godine.

  Olujni obrazac početkom proljeća nastavit će se i na Iberijskom poluotoku nakon burne zime. Temperature su na Iberijskom poluotoku bile ispod normale tokom kasne zime. Do kraja proljeća to se može preokrenuti, a za taj vremenski okvir predviđaju se temperature blizu i iznad normalne.

  Sjeverozapadna i srednja Evropa

  Nakon jedne od najsnježnijih zimskih sezona u najmanje posljednjih pet godina u sjeverozapadnom i središnjem dijelu Evrope, uključujući i prvu “pravilnu snježnu oluju” za Nizozemsku u više od deset godina, mnogi se Evropljani možda raduju proljeću i povratku u toplo i sunčano vrijeme. Prognozira se da će se zimska hladnoća zadržati u martu na područjima od Irske i Ujedinjenog Kraljevstva do južne Skandinavije, Njemačke i zapadne Poljske.

  Uz hladnoću u kasnoj sezoni, neriješeni obrazac i dalje će slati oluje kroz zapadnu Evropu. Ova kombinacija može omogućiti da snijeg pada u brdima Škotske i čak na jugu do Engleske te do viših visina Francuske i Njemačke do marta.

  Hladni, pa čak i mokri i snježni uslovi kroz veći dio proljeća mogu odgoditi sadnju usjeva širom Francuske i Njemačke.

  U drugom dijelu aprila i maja temperature će se početi penjati preko Irske i Britanskih otoka dok se olujni trag nastavlja dizati prema sjeveru.

  Daleka sjeverna Evropa

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Kako će se hladni zrak zadržati u ranom proljeću širom Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, prohladno vrijeme zahvatit će i veći dio Norveške, Švedske i Finske do početka proljeća. Do druge polovine proljeća, trag oluje kroz Evropu će se pomaknuti prema sjeveru, što će omogućiti da u Skandinaviju stignu runde oborina. Blagi zrak također će pratiti olujne uroke širom sjevernih dijelova Evrope. To će donijeti manje pojava snijega na nižim kotama.

  Istočna Evropa

  Slično klackalici, s hladnom dominacijom u zapadnom dijelu kontinenta, za Istočnu Evropu predviđa se toplo vrijeme tokom proljeća. Roys upozorava da prijetnja snijegom može nastati povremenim hladnim naletima u proljeće. U cijeloj je regiji veći rizik za snježne padavine u kasnoj sezoni – uglavnom u martu – u usporedbi s posljednjim godinama.