AccuWeather objavio veliku vremensku prognozu za jesen

  AccuWeather objavio veliku vremensku prognozu za jesen

  Poznati metereološki servis AccuWeather upravo je objavio veliku jesensku prognozu za 2021. godinu. Jesen službeno počinje 22. septembra.

  Foto: AccuWeather

  Olujno vrijeme iz srednje Evrope tokom septembra, oktobra i novembra  postupno će se pomicati prema jugu. To će biti olakšanje za dijelove Njemačke, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i sjeveroistočne Francuske, gdje su obilne padavine izazvale historijske poplave tokom jula.

  Temperature će u cijeloj regiji također biti gotovo normalne tokom jeseni jer će ovo biti jedan od dva dijela kontinenta u kojima se tokom jesenskih mjeseci ne očekuju toplinski valovi, rekao je Roys. Normalne visoke temperature tipično se kreću od 21 do 23 Celzijeva stepena u ranu jesen do 4 do 8 Celzijevih stepeni u kasnu jesen, piše AccuWeather.

  Tropske oluje

  Prognostičari AccuWeathera upozoravaju da bi ova godina mogla biti drugačija i po pitanju tropskih oluja. Očekuje se da će jedan do tri tropska udara doći u Evropu u narednim mjesecima tokom prve polovine jeseni najvjerojatnije biti u regiji Irske, Sjeverne Irske, Škotske, Walesa i sjeverne Engleske. No, kako će se olujni trag pomicati prema jugu do kraja oktobra i novembra, ta će se prijetnja također prebaciti na jug, u sjeverozapadnu Španiju i Portugal.

  Tropi neće biti jedini izvor olujnog vremena širom zapadne Evrope na jesen. La Niñin uzorak koji se pojačava tokom jeseni i zadržava tokom zime mogao bi donijeti sezonu olujnih vjetrova sličnu 2020-2021. u zapadnoj Evropi. Broj olujnih vjetrova tokom prošlogodišnje sezone pao je ispod normalnog, a prognostičari AccuWeathera očekuju isto ove godine. Područja koja će vjerojatno biti pogođena olujnim vjetrovima premjestit će se iz sjeverozapadne Evrope u jugozapadnu kako će sezona odmicati.

  Olujno vrijeme pomoći će u održavanju temperature u cijeloj regiji. Sveukupno, očekuje se da će temperature tokom jeseni biti oko normalni.

  Opasnost od poplava 

  Vremenski obrazac s olujom u zapadnoj Europi može dovesti do razvoja odsječenih područja s niskim pritiskom šo bi moglo dovesti do snažnih oluja širom južne Evrope, a razvoj ovih oluja u južnim područjima može dovesti do razvoja medicanea. Medicane nastaje kada se netropska oluja hrani toplim vodama Mediterana i razvija karakteristike tropske oluje. Iako su kratkotrajni, u mediteransku regiju mogu donijeti obilne padavine i lokalno snažne udare vjetra.

  Predviđa se da će se gotovo normalne temperature koje su se zadržale širom Španije tokom ljetnih mjeseci nastaviti i tokom jeseni. Prema AccuWeatheru, Španija obično doživi više olujnih nevremena krajem oktobra i u novembru, a ni ova godina neće biti iznimka. Kako će se oluje često kretati po cijeloj zemlji, rizik od poplava bit će sve veći.