Adriatic Outdoor Adventure – forum aktivnog turizma u Ljubuškom

  Adriatic Outdoor Adventure – forum aktivnog turizma u Ljubuškom

  U okviru projekta „Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural“, kojeg je finansirala Evropska unija, u petak 12. marta od 14 do 17 sati u hotelu Bigeste u Ljubuškom, bit će organiziran forum aktivnog turizma pod nazivom „Adriatic Outdoor Adventure“.

  Najava foruma

  Cilj ovog foruma je upoznati turistički sektor s inicijativama koje su zaživjele na našim prostorima te istaknuti i prenijeti uspješne priče iz oblasti razvoja aktivnog turizma u jadranskom zaleđu. Forum će okupiti međunarodne stručnjake iz oblasti aktivnog turizma, a zainteresirani će program pratiti putem Zoom aplikacije. Organizator je Ured Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije.

  Forum će otvoriti predstavljanje projekta „Cycling Rural“, polaznici će imati prigodu upoznati se s najuspješnijim inicijativama pokrenutim kroz projekte Evropske unije: „Tourism, Adrenaline and Rafting Adventure – T.A.R.A.“ i „Adriatic Canyoning“. Predstavit će se i aktualni projekti iz oblasti turizma: „EU4Business“, „Tourism Development Promotion“ i „Via Dinarica“.

  Drugi dio programa zaokružuje panel s međunarodnim govornicima koji će razgovarati o iskustvima i podijeliti uspješne priče kroz koje su prošli na putu razvoja aktivnog turizma širom Evrope. Na panelu će sudjelovati Ed Lancaster iz European Cyclist Federation (Belgija); Jack Delf iz agencije Black Mountain Montenegro (Crna Gora); Iva Bencun iz agencije Feral Tours (Hrvatska), moderator panela će biti Nedo Pinezić, turistički savjetnik iz Hrvatske.

  Zapadnohercegovački kanton kroz Plan razvoja turizma unapređuje infrastrukturu za aktivnosti u prirodi, s naglaskom na biciklističkim stazama. Organizacija jednoga ovakvoga foruma predstavlja značajan doprinos promidžbi biciklističkih staza u Hercegovini te pomaže pozicioniranju Hercegovine kao poželjne cikloturističke destinacije na evropskim biciklističkim platformama.

  Projekt „Cycling Rural“ je započeo 1. oktobra 2019. godine, a provedba će trajati 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 500.000 eura, od čega je Evropska unija osigurala 400.000 eura. Nositelj projekta je Ured Vlade Zapadnohercegovačkog kantona za evropske integracije, a partneri su gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi iz Crne Gore.