Aida Zubčević jedna od dobitnica Oxfamove nagrade za ekonomsko osnaživanje žena

  Aida Zubčević jedna od dobitnica Oxfamove nagrade za ekonomsko osnaživanje žena

  Organizacija Oxfam je ove godine, birajući između 43 žene u 32 zemlje svijeta, za jednu od dobitnica njihove svjetske nagrade odabrala Aidu Zubčević, predsjednicu Udruženja poslovnih žena u Bosni i Hercegovini. 


  Oxfamov HUB Znanja za ekonomsko osnaživanje žena, obilježavajući Međunarodni dan žena, svake godine dodjeljuje nagradu liderkama prepoznatim u njihovoj zajednici.

  Udruženje se, kako je obrazloženo, posvetilo radu sa ženama iz ruralnih područja u borbi protiv diskriminatornih praksi, radeći na osnaživanju i obrazovanju žena, kako bi ostvarile svoja ekonomska prava. Osporavanjem tradicionalnih normi i stvaranjem jakih partnerskih odnosa s parlamentarkama, Aida Zubčević i njene kolegice rade na razvoju Strategije za razvoj ženskog poduzetništva, koja treba dovesti do poboljšanja socijalnog statusa žena a samim tim i do ekonomske dobrobiti cijele zajednice.

  Aida Zubčević je osim Udruženja, izgradila i platformu s jasnom adresom gdje vizionarke, osim svakodnevnog ohrabrenja, mogu dobiti upute i obuku, kao i punu podršku za pokretanje i razvoj svojih preduzeća, bez obzira na sektor ili područje iz kojeg dolaze.

  Tako će i ove godine oko stotinu poduzetnica iz regiona imati priliku da od 23. do 25. maja učestvuje u Danima ženskog poduzetništva radeći na jačanju ženskog poduzetništva kao neiskorištenom ekonomskom potencijalu naše zemlje.

  Bez obzira na značajan napredak u promociji rodne ravnopravnosti, ostaje strukturalna prepreka za ekonomsko osnaživanje žena u neravnopravnom svijetu. Zajedno s Oxfamom, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, u sklopu projekta FAI – Inkluzivni poljoprivredni lanci za održivi razvoj ruralnih područja u Bosni i Hercegovini i Albaniji, koji finansira Intesa SanPaolo Banka, radi na kreiranju izrade prijedloga za praktične politike (policy paper) i na kampanji podizanja svijesti kada se radi o nejednakosti u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine.

  Izvršna direktorica Oxfam International Winnie Byanyima na Međunarodni dan žena objavit će imena četiri pobjednice koje rade na jačanju ekonomskih mogućnosti za žene, pružajući ženama dostojanstveniju i važniju ulogu kada se nađu na tržištu rada, ali i na društvenim i političkim promjenama koje će ženama omogućiti ostvarivanje ekonomskih prava. Mijenjajući ekonomska prava u našoj državi, mijenjamo i tradicionalne norme, utječemo na diskriminaciju žena omogućavajući svakoj djevojčici da sanja i ostvari iste snove kao i svaki dječak, saopćeno je iz Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini.

  FENA