Aktivan odmor u Tivtu

Aktivan odmor u Tivtu

Imate li duh sportiste, avanturiste ili jednostavno želite biti u pokretu, postoji bezbroj mogućnosti da provedete aktivan odmor u Tivtu, začinjen čarolijom Bokokotorskog zaliva. Uživajte u vodenim sportovima poput skijanja na vodi, kajaka, veslanja u stojećem stavu na dasci, istražite okolicu, biciklirajte, igrajte golf ili boćajte sa mještanima ili se jednostavno opustite uz duge popodnevne šetnje.Tu su također i sportsko penjanje, ronjenje i jedrenje  za one koji  žele aktivan odmor malo više nabijen adrenalinom.

 

SUP (Stand-Up-Paddling)

Stand-Up-Paddling , odnosno veslanje u stojećem stavu na dasci je nov, širom svijeta popularan sport osmišljen na Havajima. U nevjerojatno kratkom periodu ovaj je sport dobio stotine hiljada sljedbenika koji veslaju  morima, rijekama i jezerima.
Ono što je SUP učinilo tako popularnim je činjenica da se uči brzo, jednostavno, ne zahtijeva nikakvo prijašnje iskustvo, ne trebate biti super fit da biste probali i naučili. Zbog toga je ovo sport za sve uzraste od 9 do 79. Ako niste do sada, probajte ga u Tivtu.

 

 

Zičara za skijanje na vodi

Do pojave žičara na vodi, skijanje na vodi je bio sport dostupan malom broju ljudi. Svojim konceptom, žičare na vodi su ovaj fenomenalan sport učinile da bude dostupan svima.

Na Župi u Tivtu izgrađena je žičara za skijanje na vodi, namenjena kako početnicima tako i iskusnijim i spretnijim rekreativcima koji su u  skijanju na vodi već pravi znalci. Prema želji i znanju postavlja se brzina vuče a ko jednom proba sigurno će se vratiti  ponovo jer skijanje na vodi  učinit će vaš odmor nezaboravnim.

https://www.facebook.com/TivatWakeboardKgbClub

 

 

Golf

Obala i more možda čine sam dizajn Luštice, ali unutrašnjost nudi jednako dobru alternativu koja se ogleda u sjajnom naselju u kome je pozicioniran jedan od najljepših golf terena i golf klubova. Tereni su kreirani od strane međunarodno priznatog dizajnera golf terena Gary Playera koji ujedno predstavljaju prvi golf teren u Crnoj Gori sa 18 rupa. Ovi tereni pružaju mogućnost igre u predivnom prirodnom ambijentu sa još ljepšim pogledom i naravno, golf svjetske klase. Golf klub nudi časove golfa, turnire i streljaštvo kako za profesionalce tako i za amatere.

Također, 2 km od Tivta i samo 700 m od mora, u naselju Kavač, nalazi se Royal Montenegro Golf & Country. Ovo vježbalište za golf, dimenzija 300m x 100m, zvanično je otvoreno 25.-og avgusta 2013. godine. Vježbalište će pružiti priliku kako iskusnim igračima, tako i novajlijama da, pod nadzorom golf profesionalaca, uvježbavaju svoje vještine. Vježbalište sadrži zelene površine za duge, srednje i kratke udarce. Polja za ispucavanje su natkrivena za slučaj nevremena, uz dostupna osvježavajuća pića.

 

Boćanje

Boćanje je vrsta kuglanja, sportska igra naročito omiljena na Mediteranu,  koja ima jaku tradiciju i kome se pridaje veliki značaj u Tivtu.

Boćanje je (tal. boccia: kugla), sportska igra kuglama, tzv. boćama, na ravnoj stazi. Boće se kotrljanjem ili bacanjem nastoje približiti glavnoj kuglici, tzv. bulinu. Mjesta za igru u početku su bili seoski putovi, ravna nepripremljena zemljišta ili neiskorišteni otvoreni urbani prostori. Od razonode se boćanje polako razvilo u sport.

Može se igrati individualno, u parovima ili ekipno.

Individualno boćanje se igra sa šest kugli po igraču (2 igrača) po 4 runde , parovi boćaju s 3 kugle po igraču u 4 runde, a ekipno boćanje se igra s dvije kugle po svakom igraču (2 ekipe po 3 igrača)

U Tivtu se u ljetnjem periodu (jul/avgust) održava boćarska olimpijada. Specifična i atraktivna je zbog starih narodnih pravila igre, pa samim tim predstavlja i turističku atrakciju. Na tivatskoj boćarskoj olimpijadi, osim takmičara iz Tivta, učestvuju i takmičari iz velikog broja drugih gradova iz Crne Gore, kao i iz inostranstva. Ne morate učestvovati na olimpijadi ali možete otkriti čari ovog sporta jer jedno je sigurno,  boćanje je pravi sport – igra mišića, koncentracije i živaca, pojedinaca i ekipa, puna borbenog duha, sposobnosti i umijeća.

 

Pješaćenje

Zaljubljenike u pješačke i biciklističke staze očarat će  ljepota Bokokotorskog zaliva, prirode i drevnih naselja- Risna, Kotora, Perasta, Tivta. More obrubljeno strmim planinama, zadire u kopno 28 km. Brda i planine, vode zaliva dijele na Hercegnovski, Tivatski, i Risansko-kotorski zaliv, povezane sa dva tjesnaca-Kumborski i Verige, gdje je zaliv najuži. Dakle, sa njega se može vidjeti na jednoj strani Kotor, grad hiljadugodišnje istorije, dio svjetske kulture i prirodne baštine, na drugoj Tivat, nov grad okrenut turizmu, kao i tivatski arhipelag koji čine poluostrvo Prevlaka i ostrva Sveti Marko i Gospa od Milosti.

 

Najviši vrhovi na Vrmcu su Sveti Ilija (785m) i Velji vrh (712m), a jedno od najljepših naselja je Gornji Stoliv u kom dominira visoki zvonik crkve Sv. Ilije. Glavni pješački put prati pravac pružanja grebena i pogodan je za planinski biciklizam, a čitava mreža starih brdskih staza i puteva za pješačenje i planinarenje.

Iz Gornje Lastve pješači se “uz Medjicu”, do Bijelog pijeska. Otvaraju se sve širi vidici na Tivatski zaliv i preko Luštice na otvoreno more nastavlja se preko prevoja Vlaka, stazom niz padinu do Gornjeg Stoliva. Čim se pređe prevoj, otvaraju se vidici na Kotorski zaliv i Perast sa dva ostrva. Iz Gornjeg Stoliva, staza je gotovo bez nagiba, a završava iznad tjesnaca Verige na koji se pruža prekrasan pogled. Od Veriga (Pečkovice) do naselja Veće Brdo, staza ide otvorenim prostorom, onda kroz šumu do zaseoka Orašje. Odatle se širokom putem par stotina metara pješači do Gornje Lastve.

 

Ronjenje

Ronilački klub „NEPTUN-MIMOZA“ iz Tivta osnovan je 1993 godine i od tada se bavi školovanjem ronilaca, kako za potrebe Crnogorskih klubova tako i za turiste koji žele zaroniti u dubine Jadranskog mora i otkriti tajne mnogih epoha koje su se smjenjivale na ovim prostorima.

 

Jedrenje

Poželite li jedriti, školu jedrenja možete pronaći u sklopu jedriličarskog kluba “Delfin” koji se nalazi u u dijelu grada pod nazivom Seljanovo. YC Delfin  dobitnik je mnogobrojnih priznanja na nivou grada i svih država u kojima je djelovao od osnivanja kluba. Višestruko je nagrađivan kako za razvoj sportske kulture, jedriličarstva, pomorstva, narodne tehnike, tako i za sportske rezultate. Sve su pohvalei organizaciji brojnih državnih i međunarodnih takmičenja.

 

Climbing

Priroda je sačuvala jednu stijenu visine 16 metara na kojoj je u saradnji sa marinom Porto Montenegro Grupa građana oformila sportsko penjaje – climbing koje se ujedno smatra za najbezbjedniji oblik ovog sporta. Ovaj sport teži da postane olimpijski sport, a u Mažini na stijeni koja je visine 16 metara postoji 11 smjerova ili takozvanih sidrišta sa osiguranjem. Sportsko penjanje je otvorenog tipa tako das svi znatiželjni i zainteresovani gosti za ovakav vid aktivnosti mogu doći i uživati u onome što je priroda stvorila, a čovjek došao na ideju da zadovolji potrebe aktivnog turizma.

Sportski klub Porto Montenegro

Porto Montenegro Sportski klub nudi tri teniska terena, teren za skvoš, opremljeni fitnes centar, različite mašine za vježbanje, privatne treninge, kuglanje, stoni tenis i izbor studio časova kao što su joga i zumba.

Mogućnosti za aktivan odmor u Tivtu je mnogo. Uz more, sunce i odmor na plaži, prirodne ljepote i  pejzaž ovog područja idealan je za ljubitelje svih vrsta aktivnosti. Samo poželite i krenite u avanturu!