Album Damira Imamovića među top 10 u Italiji, Španiji, Austriji…

Bosanskohercegovački interpretaror sevdalinki postigao je niz uspjeha u 2020. godini unatoč pandemiji koronavirusa.

Damir Imamović; Foto: Edvin Kalić

Njegov novi album “Singer of Tales” osim što je proglašen najboljim u Evropi, te osvojio “njemačkog Grammyja” našao se u top 10 na muzičkim listama širom Evrope.

Najprije, njegov album se našao na listi World Music Charts Europe – najboljim albumima godine u 2020, uz album bh. dive sevdaha Amire Medunjanin.

Damirov album “Singer of Tales” uvršten je među 10 najvažnijih albuma u oblasti svjetske muzike u izboru vodećih medija u toj oblasti: Songlines Magazin (Velika Britanija), MixedWorld Music (Holandija), KEXP Radio (SAD), Giornal della Musica (Italija), Mondo sonoro (Španija), ORF Ö1 (Austrija), Folker Magazin (Njemačka), Shibuya Radio (Japan). Našao se i na Transglobal listi “Best of Europe” (Najbolje iz Evrope) za 2020. godinu, te je dobio kvartalnu nagradu njemačkog Udruženja muzičkih kritičara, poznatu i kao Njemački Grammy.

Jedan je to u nizu uspjeha bh. interpretatora sevdalinki nakon što je juli mjesec proveo kao prvi na međunarodnoj listi izdanja u oblasti World Music-a Transglobal World Music Charts, i nakon četiri mjeseca u samom vrhu evropske liste World Music izdanja, sa svojim novim albumom. Za ovaj album Damir Imamović osvojio je prestižnu nagradu Nacionalnog udruženja muzičkih kritičara iz Njemačke u kategoriji tradicionalne muzike, koje ga ujedno i predložilo za ovu nagradu nazvanu još i “njemački Grammy”.

Sedmi po redu album ‘Singer of Tales’ Damir je snimio sa međunarodnom ekipom koju čine američki kontrabasista Greg Cohen (poznat po saradnji sa Tom Waittsom, John Zornom, Bob Dylanom i dr.), istanbulski muzičar Derya Türkan (poznat po saradnji sa Kudsi Ergunerom, Erkanom Ogurom i dr.) i violinistica Ivana Đurić (članica benda Sevdah Takht Damira Imamovića). Album je producirao čuveni londonski producent Joe Boyd i Andrea Goerlter a izdavač je londonski Wrasse Records. Izašao je u jeku pandemije, početkom aprila 2020. godine, a velika turneja bila je otkazana. Ipak, Damir je već počeo s nastupima, pa je prvi album imao priliku predstaviti na koncertu u okviru Lent festivala u Mariboru.

Još je važno istaći da je ova vijest još jedan veliki uspjeh za muzičku scenu u Bosni i Hercegovini, i za potvrdu kvaliteta naše tradicionalne pjesme – sevdalinke, jer je velike uspjehe u protekloj godini sa svojim novim albumom nizala i Amira Medunjanin.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

DAMIR IMAMOVIĆ, INTERPRETATOR SEVDALINKI: SVE LAKŠE PROĐE S PJESMOM

DAMIR IMAMOVIĆ DOBIO “NJEMAČKOG GRAMMYJA”

NOVI ALBUM DAMIRA IMAMOVIĆA PROGLAŠEN NAJBOLJIM U EVROPI

NOVI ALBUM DAMIRA IMAMOVIĆA U SAMOM VRHU SVJETSKIH TOP LISTA

DAMIR IMAMOVIĆ “O, BOSANSKE GORE SNJEŽNE”

NOVI ALBUM AMIRE MEDUNJANIN MEĐU 10 NAJBOLJIH IZDANJA NA SVIJETU

DIVA BH. SEVDAHA NA VRHU UGLEDNE SVJETSKE MUZIČKE TOP LISTE

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content