Aleksandar Hemon dobitnik nagrade John Dos Passos za književnost

Aleksandar Hemon dobitnik nagrade John Dos Passos za književnost

Bosanskohercegovački pisac sa američkom adresom Aleksandar Hemon dobitnik je nagrade John Dos Passos za književnost za 2020. godinu.

Aleksandar Hemon; Foto: SFF.ba

Riječ je o glavnoj književnoj nagradi koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood iz Farmwillea u Virginiji, što je ujedno i najstarija književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili univerzitet u Virginiji. Nagrada se dodjeljuje nedovoljno cijenjenim piscima čiji rad nudi prodorne, originalne komentare na američke teme, eksperimente s formom i obuhvata čitav niz ljudskih iskustava. Bh. pisac izabran je u užem izboru između šest finalista koje su nominovali članovi žirija, te će kao pobjednik dobiti honorar i tradicionalno će se na proljeće čitati njegova književnost u kampusu Longwooda.

“Čitati Hemona znači preživjeti udar groma. Njegovo pisanje, bilo da je riječ o fikciji ili ne, nije samo ostalo u meni, promijenilo me je, izazvalo me da vidim svijet iznova”, rekao je docent engleskog jezika u Longwoodu i predsjedavajući odbora za dodjelu nagrade “Dos Passos” Brandon Haffner.

Aleksandar Hemon trenutno je profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Princeton. Poznat je po kratkim pričama i romanima koji istražuju pitanja izgnanstva, identiteta i doma kroz likove izvučene iz vlastitog iskustva s raseljavanjem. Njegova djela često se bave jugoslovenskim ratovima, rodnom Bosnom i Hercegovinom ili Chicagom, koji je postao njegov dom kada je izbio rat u njegovoj zemlji i dobio je status političkog izbjeglice u Sjedinjenim Američkim Državama. Hemon je i scenarista, zajedno s Davidom Mitchellom i Lanom Wachowski napisao je scenarij za film Matrix 4, koji bi trebao biti objavljen krajem 2021. godine.


Aleksandar Hemon: Sarajevo je… | Furaj.ba

Sarajevo je…