Aleksandar Hemon dobitnik nagrade John Dos Passos za književnost

Bosanskohercegovački pisac sa američkom adresom Aleksandar Hemon dobitnik je nagrade John Dos Passos za književnost za 2020. godinu.

Aleksandar Hemon; Foto: SFF.ba

Riječ je o glavnoj književnoj nagradi koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood iz Farmwillea u Virginiji, što je ujedno i najstarija književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili univerzitet u Virginiji. Nagrada se dodjeljuje nedovoljno cijenjenim piscima čiji rad nudi prodorne, originalne komentare na američke teme, eksperimente s formom i obuhvata čitav niz ljudskih iskustava. Bh. pisac izabran je u užem izboru između šest finalista koje su nominovali članovi žirija, te će kao pobjednik dobiti honorar i tradicionalno će se na proljeće čitati njegova književnost u kampusu Longwooda.

“Čitati Hemona znači preživjeti udar groma. Njegovo pisanje, bilo da je riječ o fikciji ili ne, nije samo ostalo u meni, promijenilo me je, izazvalo me da vidim svijet iznova”, rekao je docent engleskog jezika u Longwoodu i predsjedavajući odbora za dodjelu nagrade “Dos Passos” Brandon Haffner.

Aleksandar Hemon trenutno je profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Princeton. Poznat je po kratkim pričama i romanima koji istražuju pitanja izgnanstva, identiteta i doma kroz likove izvučene iz vlastitog iskustva s raseljavanjem. Njegova djela često se bave jugoslovenskim ratovima, rodnom Bosnom i Hercegovinom ili Chicagom, koji je postao njegov dom kada je izbio rat u njegovoj zemlji i dobio je status političkog izbjeglice u Sjedinjenim Američkim Državama. Hemon je i scenarista, zajedno s Davidom Mitchellom i Lanom Wachowski napisao je scenarij za film Matrix 4, koji bi trebao biti objavljen krajem 2021. godine.


Aleksandar Hemon: Sarajevo je… | Furaj.ba

Sarajevo je…

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content