Aleksandru Hemonu Velika nagrada za američku književnost

Bosansko-američki pisac Aleksandar Hemon dobitnik je Velike nagrade za američku književnost 2023. godine za roman “Svijet neba i zemlje”, objavljen kod Calmann-Lévy.

 

Ova nagrada dodjeljuje se svake godine najboljem američkom romanu ili zbirci priča prevedenom na francuski jezik, a Hemonu je uručena u Parizu 7. novembra ove godine.

Njegov nagrađeni roman “Svijet neba i zemlje” je epska priča o dvojici izbjeglica koji putuju svijetom u potrazi za smislom i sigurnošću. Radnja se odvija 28. juna 1914. godine, dan kada je u Sarajevu ubijen nadvojvoda Franjo Ferdinand, što je pokrenulo Prvi svjetski rat. Glavni lik je Rafael Pinto, sefardski židovski ljekarnik, koji se nađe u ukrajinskim rovovima, gdje upoznaje Osmana, muslimanskog vojnika. Njih dvojica postaju prijatelji i kreću na avanturu koja ih vodi od Taškenta do Šangaja, zatim do Jeruzalema, kroz previranja prve polovice 20. stoljeća. Roman je pun povijesnih detalja, zanimljivih likova i nezaboravnih prizora.

Autor je o romanu isticao kako je inspiriran njegovom porodičnom historijom i ličnim iskustvom rata i migracije, te pokušaj da se suprotstavi nacionalizmu i rasizmu, koji su uzrokovali toliko patnje i nasilja u prošlosti i sadašnjosti.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content