Andaluzija + Istanbul – putujte sa Relax Toursom

Andaluzija + Istanbul – putujte sa Relax Toursom

Ostvarite snove i krenite sa nama na nezaboravnu turu u Andaluziju… Upoznajte prostor na kojem su nastali flamenko i korida, a rođeni ili živjeli, stvarali i u vječnost otišli Seneka, Izabela, Fernando, Kolumbo, Picaso, Lorka… Duh ovog podneblja je opisao i Ernest Hemingvej u svom romanu „Sunce se ponovo rađa“. Al Andaluz, kako su je nazivali Arapi, ujedno predstavlja i vjekovnu sponu španske, arapske, romske i jevrejske kulture, koje su, svaka na svoj način, utisnule pečat ovom dijelu Pirinejskog poluostrva i načinile ga jednom od najuzbudljivijih turističkih destinacija. Prepustite se ritmu gitare, ukusu šerija i sangrije, zavodljivoj umjetnosti tapasa i utopite se u atmosferu zemlje jedinstvenog duha, temperamentnog i sjetnog, strasnog i ponosnog… Dozvolite da vas Andaluzija očara!!!

1.DAN / SARAJEVO – ISTANBUL / 06.03.2020

Okupljanje grupe na aerodromu Sarajevo 2 sata prije leta: Let za Istanbul u 20:20 na letu TK1026. Slijetanje u Istanbul u 00:20 h, te transfer u hotel u Istanbulu. Smještaj. Noćenje.

2.DAN / ISTANBUL – MALAGA – SEVILLA / 07.03.2020

Nakon odjave iz hotela, transfer na aerodrom, te let za Malagu u 14:10 h na letu TK1303. Po slijetanju u Malagu u 16:50 h transfer u Sevillu (ca 2:45 h). Dolazak u Sevillu i smještaj. Vrijeme za odmor i noćenje.

3.DAN / SEVILLA – locco / 08.03.2020

Doručak. Nakon doručka obilazak Seville –najvećeg grada i prijestolnice Andaluzije. Sevilla obiluje umjetničkim blagom, pa je i zbog toga meta mnogih turista. S graditeljskog stajališta gradski su spomenici mješavina različitih stilova: uz blistave spomenike arapske umjetnosti,tu su i remek-dijela gotičke umjetnosti, a među njima i veličanstvena katedrala, najveća gotička katedrala i općenito treća najveća katedrala na svijetu. Od 1987. uvrštena je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Gotička katedrala sa tornjem Giralda sagrađena je na mjestu tadašnje džamije, a upravo je Giralda najbolji podsjetnik na to, s obzirom da se radi o nekadašnjem minaretu. Gotička katedrala je nakon dovršetka bila najveća katedrala na svijetu, a zanimljivo je to da je u njoj pokopan poznati istraživač Kristofor Kolumbo. ( u cijenu uključene ulaznice za obilazak u trajanju od ca 2:30 h) Nakon obilaska povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.DAN / SEVILLA -locco / 09.03.2020

Doručak. Nakon doručka preporučujemo fakultativni obilazak Seville. Jedan od glavnih simbola Seville je Španski trg. Ovaj trg je najblaže rečeno, ogroman. Polukružnog je oblika i osnovna ideja jeste bila da pokaže svu moć Španije tokom njenog najvećeg prosperiteta. U centralnom dijelu se nalazi barokna Španska palata, a na krajevima se nalaze tornjevi. Duž cijelog trga u donjim nišama, nalazi se 58 klupa koje su dekorisane šarenim pločicama, na kojima se nalaze mape španskih gradova. U centralnom dijelu trga nalazi se velika fontana a pored monumentalnog zdanja prolazi kanal, preko koga se može proći predivnim mostovima. Fakultativni izlet uključuje i obilazak kraljevske palače Alcazar uz pratnju vodiča na engleskom jeziku, to je jedna od najmonumentalnijih građevina u Sevilli. Porijeklo naziva vuče iz arapskog jezika, koji u prijevodu znači tvrđava. Glavna vrijednost Alcazara je ta što , bez obzira što su se njeni stanovnici i vladari mijenjali, ona nije rušena već su svi radovi izvođeni sa ciljem da ona postane ljepša nego što je bila. Nakon obilaska povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5. DAN / SEVILLA – CORDOBA – TORREMOLINOS / 10.03.2020

Doručak. Odjava iz hotela. Nakon doručka slijedi vožnja prema Cordobi (ca 2:45 h). Po dolasku slijedi panoramski obilazak, nekadašnje prijestolnice maurskog kraljevstva El-Andalus: džamija “Mezquita” – simbol grada i čudo islamske arhitekture. Mezquita je zaštitni znak Cordobe i nalazi se u dijelu grada koji je pod zaštitom organizacije UNESCO. U kompleks Mezquite se ulazi kroz predivno ukrašenu kapiju, koja je bila nekadašnji minaret. Najfascinantniji dio džamije je Mihrab, njegova ljepota će vas sigurno zasjeniti, sačinjen je od 1600 kilograma staklenih mozaičkih pločica i građen je punih 5 godina. Razgled uključuje i oblizak Jevrejske četvrti sa sinagogom, to je dio grada koji su naseljavali Jevreji od njihovog dolaska u Španiju u 5. Vijeku, do njihovog protjerivanja 10 vijekova kasnije. Ovaj dio grada karakterišu male, uske ulice, kuće bijelih fasada, ukrašene raznim cvijećem. Obilazak uključuje i ulazak u Sinagoga (u cijenu uključene ulaznice i obilazak u trajanju od ca 2:30 h). Nakon obilaska slobodno vrijeme iskoristite za individualno istraživanje nakon čega će se grupa zaputiti prema Torremolinosu(ca 2h). Po dolasku slijedi prijava u hotel. Večera. Noćenje.

6.DAN / TORREMOLINOS / 11.03.2020

Doručak. Odlazak na izlet u Granadu (ca1:30h) koja je smještena u podnožju Sierra Nevade, posljednjem uporištu Maura na Pirinejskom poluotoku, u kojoj je živio i legendarni kraljevski par Izabela Kastiljska i Fernando Aragonski. Čak nekoliko španjolskih uzrečica govore o ljepoti ovoga grada koji će opčiniti svakoga: “Ako trebate vidjeti samo jedan grad u Španjolskoj – neka to bude Granada”, “Nema ničeg goreg nego doći u Granadu, a biti slijep”…. Razgledat ćemo i upoznati Alhambru najznačajniju i najbolje očuvanu arapsku palaču iz 13. st. Ovo arhitektonsko remek djelo jedno je ne samo od španjolskih, nego i evropskih bisera. Maurski vladari su Alhambru zamislili kao raj na zemlji, stoga će vas cijeli kompleks zaista ostaviti bez daha i dati osjećaj uzvišenog mjesta. Palaču okružuju dobro očuvani vrtovi Generalife iz 14 st., te dva ulaza, Puerta de las Armas i Puerta de la Justicia (obavezna doplata za ulaznicu u Alhambru). Slobodno vrijeme do povratka u Torremolinos. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

7. DAN / TORREMOLINOS – GRANADA – ALHAMBRA – TORREMOLINOS / 12.03.2020

Nakon doručka, slobodno vrijeme i individualno upoznavanje grada. Navečer preporučujemo fakultativni odlazak na flamenco – muzički žanr kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton popraćen podjednako izražajnom pjesmom i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakteriziraju snažna i graciozna izvedba sa složenim radom ruku i nogu. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

8.DAN / TORREMOLINOS-RONDA-TORREMOLINOS / 13.03.2020

Nakon doručka, preporučujemo odlazak na fakultativni razgled slikovite Ronde(ca 1:30h), smještene na strmoj litici, na 750 m nadmorske visine. Iako ima nešto više od trideset tisuća stanovnika, zbog svoje burne istorije i nevjerovatnog položaja omiljena je turistima. Ronda je kolijevka koride, a legendarna matadorska obitelj Romero, tu je i postavila osnovna pravila borbe bikova. Ovaj grad je smješten iznad duboke klisure. Ova klisura (El Tajo) odvaja novi grad iz 15.vijeka od njegovog starog grada, a datira iz mavarske vladavine. Ronda se može pohvaliti i impresivnim građevinama. Jedna od posebnih je arena za bikove te Katedrala iz rimskog perioda,koja predstavlja mješavinu arapskog i gotske kulture (cijene ulaznica uključene u cijenu fakultativnog izleta) Poslije ručka povratak u Torremolinos uz kratko zaustavljanje kod luke Puerto Banus, koja je poseban parking za luksuzne jahte. Povratak u hotel u Torremolinos. Večera. Noćenje.

9.DAN / TORREMOLINOS – MALAGA – ISTANBUL / 14.03.2020

Nakon doručka iskoristite slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. Transfer na aerodrom u Malagi te let za Istanbul u 17:45 h na letu TK1304.

10.DAN / ISTANBUL – SARAJEVO / 15.03.2020

Slijetanje u Istanbul u 00:05 h, te transfer u hotel u Istanbulu. Noćenje. Nakon doručka odlazak na obilazak Istanbula uz pratnju lokalnog vodiča. Nakon obilaska grada transfer na aerodrom. Polijetanje za Sarajevo u 19:30 h na letu TK1025. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 19:25 h.

 

Termini putovanja:  06.03. – 15.03.2020 / 10 dana – 9 noći

Prijevoz: Avion

Cijena aranžmana po osobi:

BROJ PUTNIKA za rane rezervacije do 01.12. za redovne rezervacije od 01.12.
Min. 40 osoba 1399 KM 1499 KM
Min. 30 osoba 1599 KM 1699 KM
Min. 20 osoba 1799 KM 1899 KM

 

U CIJENU JE UKLJUČENO:

 • Avioprevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Malaga – Istanbul – Sarajevo;
 • Svi lokalni prevozi iz programa turističkim autobusom (osim fakultativnih);
 • Stručni lokalni vodiči za obilaske u Španiji (za izlete koji su uključeni u cijenu);
 • Izleti prema programu (sa potrebnim ulaznicama) – osim fakultativnih
 • Smještaj u hotelu 4*: 2 noći u Sevili na bazi noćenja sa doručkom;
 • 5 noći u Toremolinosu na bazi popupansiona; 2 noći u Istanbulu na bazi noćenja sa doručkom – 3*;
 • Obilazak Istanbula uz pratnju lokalnog vodiča;

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

 • Aerodromske takse 249 Eur (promjenjive do dana izdavanja karti);
 • Fakultativne izlete (uplatu izvršiti prilikom prijave na putovanje);
 • Doplata za jednokrevetnu sobu: 490 KM;
 • City taxu, pzo, bilo koje druge troškove koji nisu navedeni;
 • Obavezna napojnica vozačima i vodiču u iznosu od 30 Eur;

 

RELAX TOURS

033 / 263 – 330

033 / 270 – 060

Više informacija možete pronaći OVDJE.