Antalijska rivijera – Turistički dragulj Turske

Antalijska rivijera – Turistički dragulj Turske

Ako maštate o savršenom godišnjem odmoru, onda je pravo vrijeme da posjetite antalijsku rivijeru. Oazu mira, raskoša i neobično lijepih prirodnih bogatstava, možete pronaći u Kemeru, Antaliji, Beleku, Sideu ili Alanji. Cijela ova regija je turistički dragulj Turske i posebna priča o bogatoj historiji, specifičnoj kulturi i tradiciji, ali i luksuznim hotelima i kompleksima koji su smješteni na mjestu gdje kristalno more ljube palme i pješčane plaže.

Divno iskustvo u ovoj regiji doživjeli smo i mi, gdje smo s ekipom novinara i turističkih radnika, na poziv agencije Centrotours, uživali tokom sedmodnevnog studijskog putovanja. Uvjerili smo se da su aranžmani, koje je za gradove antalijske regije pripremila turistička agencija Centrotours, prilagođeni svima, uz pristupačne cijene i vrhunske usluge.

KEMER – NEZAOBILAZNA DESTINACIJA

Predivni turistički grad smješten na obali Antalijskog zaljeva, nekada je grad bio ribarsko selo, a danas je nezaobilazna turistička destinacija. Kemer ima obalu dugu 52 km, a ono što ga odlikuje jeste netaknuta priroda i gusta borova šuma, što ovo mjesto čini najsličnijim Jadranu. Plaže sadrže mnogo restorana, barova i kafića u kojima se možete opustiti, a na raspolaganju su vam brojni vodeni sportovi kao i sjajna zabava.

Ako volite ugađati sebi, odlazak u hamam je nešto što nikako ne biste smjeli propustiti, dok ljubitelji prirode obavezno moraju iskusiti vožnju žičarom do vrha Tahtali planine Taurus na 2.365 metara nadmorske visine. Prijedlog za smještaj u Kemeru su vrhunski hoteli Amara Dolce Vita, Amara Prestige Elite Hotel, Amara Premier Palace Hotel (www.amaraworldhotels.com) i Gural Premier Tekirova (www.guralpremier.com).

ANTALIJA – RAJ NA ZEMLJI

Bogata historija, moderna zdanja, bogat noćni provod i prelijepa priroda, čine Antaliju idealnom turističkom destinacijom. Sam centar Antalije je vrlo atraktivan, a pun je zanimljivih historijskih i kulturnih atrakcija i znamenitosti. Glavne atrakcije koje morate obići u Antaliji su Hardianova kapija, Hidirlik kula, kao i Karagliolu park.

Bilo da se odlučite za ljetovanje s porodicom, partnerom ili s društvom, Antalija će imati šta da vam ponudi. Ako ste ljubitelj kupanja, možete uživati na lijepo uređenim plažama i u čistom moru, a ako ste, ipak, ljubitelj hlada s pogledom na more, ugostiteljski objekti u Antaliji su impresivni i to zadovoljstvo će vam priuštiti. Za sve ljubitelje putovanja, agencija Centrotours je upravo u Antaliji rezervisala najbolje hotele, s nizom pogodnosti za porodični odmor, počev od uslova plaćanja, pa do gratis smještaja za jedno ili dvoje djece.

BELEK – LUKSUZNO LJETOVALIŠTE

Belek sa svojom sjajnom pozicijom na svega 40 kilometara od antalijskog aerodroma i mnoštvom luksuznih hotela, okruženih gustim borovim šumama, s dugim pješčanim plažama, predstavlja idealnu destinaciju za ljetni odmor.  Dobra pozicija Beleka, u čijoj se blizini nalaze i brojni historijski lokaliteti Aspendos, Perge i Side, omogućava ljubiteljima antičke kulture mogućnost za sadržajan boravak. Belek je i veoma poznata destinacija među ljubiteljima golfa.

U Centrotours ponudi pronaći ćete najbolje hotele u Beleku, a kada se već nađete tu, naša preporuka je da posjetite tematski aqua park The land of legends (www.thelandoflegendsthemepark.com). Ovo je najveći zabavni park u Turskoj i predstavlja nezaboravno iskustvo za sve uzraste.

SIDE – GRAD KOJI SVI TREBA DA VIDE

Side predstavlja jedno od najpopularnijih turskih ljetovališta. Ovaj gradić poznat je po pješčanim plažama, a njegova ljepota ogleda se i u ostacima građevina iz antičkog vremena od kojih se izdvajaju Apolonov hram i jedan od najvećih amfiteatara u Turskoj iz drugog vijeka.

Side je idealan za izlete i razgledanje znamenitosti, pa preporučujemo obilazak Perge-Aspendos-Side, krstarenje brodom, Pamukkale, predstavu Vatra Anadolije, Manavgat vodopad i splavarenje. Preporuka za smještaj je Sunis Elita Beach Resort & Spa ili Sunis Kumkoy (www.sunishotels.com).

ALANJA – DESTINACIJA ZA MLADE

S prekrasnim pješčanim plažama, savremeno opremljenim hotelima i marinom, Alanja se svrstava među najživlja ljetovališta i najposjećenije turističke luke na turskoj obali. Najljepši, panoramski pogled na Alanju, Kizil kulu i veliku Kejkubad plažu, pruža se s vrha tvrđave. S vrha brda, unutar zidina tvrđave možete vidjeti i čuvenu Kleopatrinu plažu.  

Centralni dio grada prepun je prodavnica, restorana, malih radnji, kafića, te nudi bogat noćni provod, što je odličan izbor za mlade. Veliki hotelski kompleksi s brojnim sadržajima nalaze se izvan grada i idealni su za porodice s djecom. Preporuka za smještaj u Alanji su atraktivni gradski hoteli Xperia Saray Beach i Xperia Grand Bali (www.xperia.com.tr).


KORISNE INFORMACIJE

Paket aranžmani za ljetovanje u Turskoj obuhvataju avio prijevoz direktnim jutarnjim čarter letovima na relaciji Sarajevo – Antalija – Sarajevo, smještaj u hotelima po izboru putnika na bazi 7, 10, 11 ili 14 noćenja i transfere na relaciji aerodrom – hotel – aerodrom. Prvi let predviđen je za 09.06.2019. godine, a u ponudi su dva termina sedmično – četvrtkom i nedjeljom.Više informacija o ponudi za ljetovanje u Turskoj potražite u poslovnicama Centrotoursa, na www.centrotours.ba ili pozivom na 033/407-407.

Autor: Samila Ivković, Furaj.ba