Azijski diplomatki bazar 2016

    Azijski diplomatki bazar 2016

    U subotu je u Drugoj gimnaziji Sarajevo održan prvi Azijski diplomatki bazar u organizaciji Udruženja bosanskohercegovačko-azijskog prijateljstva (ABACUS) u saradnji sa Drugom gimnazijom Sarajevo. 

    Na bazaru je predstavljena azijska gastronomija, kultura i umjetnost uz prisustvo predstavnika diplomatskog kora u BiH, više ambasadora azijskih zemalja, te predstavnike institucija BiH. Uz štandove ambasada azijskih zemalja, predstavljene su i poster prezentacije o Aziji, koje su pripremili učenici Druge gimnazije. Posjetioci su imali priliku uživati u okusima i mirisima Azije, tradicionalnom plesnom performansu iz Indonezije, kineskoj ceremoniji čaja,  pisati kineskim kaligrafskim pismom, te brojim drugim sadržajima. U dva termina održana je meditacija u spirali yang.

    Bazar je organizovan s ciljem unapređenja i produbljivanja saradnje sa azijskim zemljama koje su rezidentno i nerezidentno prisutne u Bosni i Hercegovini, kao i sa diplomatama, akademskim krugovima, te poslovnim subjektima.

    Kompletan prihod od Bazara bit će iskorišten za kreiranje edukativnih materijala o Aziji za srednjoškolce u BiH i posebno dizajniran projekt, u kome će vršnjaci učiti jedni druge o Aziji i njenim kulturnim, civilizacijskim i socio-ekonomskim potencijalima, kao i sličnosti sa društvom u BiH i na Balkanu.