Banjalučki parkovi – Dva zelena velikana

  Banjalučki parkovi – Dva zelena velikana

  Svaki park ima svoj značaj, no dva se ipak izdvajaju – park Mladen Stojanović i park Petar Kočić

  Piše: Daša Gajić

  Banju Luku, krajišku ljepoticu, krase brojni parkovi s fontanama i spomenicima. Bilo da se nalaze u strogom centru grada ili van njega, svaki od parkova ima svoje vjerne posjetioce. Postoje i parkovi zanimljivih naziva, poput Kupusišta i Baterflaja. Iako zaista svaki od banjalučkih parkova zaslužuje da bude spomenut, ovaj put ipak ćemo posebnu pažnju posvetiti onim najpoznatijim u gradu: parku Mladen Stojanović i parku Petar Kočić.

  Park Mladen Stojanović

  Najveći park u Banjoj Luci je park Mladen Stojanović, koji je dobio ime po ljekaru i narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata, dr. Mladenu Stojanoviću. U najprostranijem i najljepšem parku u gradu, pored zelenih površina, drveća lipe i divljeg kestena, nalaze se brojni sportski, odnosno rekreativni sadržaji kao što su sprave za vježbanje u prirodi, biciklistička i trim staza, stolovi za stoni tenis, teren za boćanje i teniski tereni, također igralište za djecu i ugostiteljski objekti. U parku Mladen Stojanović nalazi se i Teniski klub “Mladost”, koji je u septembru ove godine proslavio 30 godina postojanja. Navedeni klub već 15 godina svakog septembra organizuje Međunarodni ATP čelendžer turnir Banja Luka Open, zbog kojeg je park Mladen Stojanović nezaobilazna destinacija za sve zaljubljenike u bijeli sport.

  U park Mladen Stojanović rado svraćaju i rekreativci, pogotovo ljeti kada se održava manifestacija Fitnesom do zdravlja, koja ima za cilj promociju rekreacije i u okviru koje građani mogu besplatno vježbati uz profesionalne trenere.

  Park Petar Kočić

  Centralni gradski park ili park Petar Kočić nastao je u doba Vrbaske banovine, za vrijeme bana Svetislava Tise Milosavljevića, čije je ime u početku nosio. Nakon što je u parku 1932. godine svečano otkriven spomenik književniku i narodnom tribunu Petru Kočiću, park nosi književnikovo ime do dan-danas. Autori spomenika su poznati kipari Antun Augustinčić i Vanja Radauš.

  U parku se nalazila kultna fontana, koja je bila jedan od simbola Banje Luke, te nezaobliazna atrakcija na fotografijama iz porodičnih albuma Banjalučana, ali to se promijenilo nakon rekonstrukcije parka.

  Danas se u sklopu parka nalazi Muzički paviljon “Staklenac”, u kojem se održavaju brojni koncerti, književne večeri i slične manifestacije, a spomenik Petru Kočiću i dalje ponosno stoji na svome mjestu, u svome parku, podsjećajući na neka davna vremena.