Baška Voda

Baška Voda

More i ljeto u kombinaciji sa prirodnim hladom koji dolazi od planine Biokovo, začinjeno sa gostoljubivošću dalmatinskih domaćina, čini Bašku Vodu izuzetnim odmaralištem. Nekadašnje naselje ribara, pomoraca i trgovaca, trudom i zalaganjem postalo je savremeno turističko mjesto sa obilježjima mediteranskog gradića.

Riječ je o opštini smještenoj u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na središnjem dijelu obala Jadranskog mora, 48 km južno od Splita. Taj mediteranski biser ima bezbroj  aduta, među kojima se posebno ističe dragocjeno kristalno prozirno i toplo more, šest i pol kilometara duga bijela šljunčana plaža, dobro očuvan okoliš, blaga klima i čak prosječno 153 sunčana dana godišnje.

Posljednjih dvadesetak godina Baška Voda je najpopularnije turističko mjesto Srednje Dalmacije, a početkom XXI stoljeća, kao jedno od najbolje uređenih turističkih mjesta na Jadranu, nekoliko godina uzastopno dobiva „Plavi cvijet“ sa zlatnim znakom, najprestižnije turističko priznanje u Hrvatskoj.

Posjetitelji Baške Vode mogu koristiti usluge Marine Baška Voda, koja je smještena u samom središtu mjesta. Ova lijepa marina otvorena je tokom cijele godine, a svojim posjetiteljima nudi mogućnost korištenja 200 vezova za motorne brodove, jedrilice i jahte. U sklopu marine nalazi se recepcija, tuševi i parkiralište, gostima su na raspolaganju i brojni obližnji restorani, caffe barovi, prodavnice, sportski sadržaji i prekrasne plaže.

Ljetovanje u Baškoj Vodi će vam pružiti i lude, nezaboravne tulume i to na samoj plaži. Muzika se čuje iz svakog ugla, te je jednostavno nemoguće ne zabaviti se!
Moći ćete uživati u zvucima dalmatinske muzike u konobama, ali i drugim vrstama muzike u diskotekama i coctail barovima koji su uglavnom smješteni uz obalu.

Smještajni kapacitet broji gotovo 13.000 mjesta u domaćinstvima, kampovima i hotelima, među kojima ih pet ima četiri zvjezdice, pa se mogu zadovoljiti ukus i financijske mogućnosti svakog gosta. Smještaj u kampovima može biti najidealniji način provođenja ljetovanja, pogotovo jer je riječ o jednom uređenom odmaralištvu kakvo je Kamp Baško Polje. Smješten je u sklopu istoimenog turističkog naselja, pod sjenom borova koji pružaju ugodnu hladovinu. U sklopu kampa se nalaze uređeni sanitarni objekti sa svim savremenim uređajima, a gostima je na raspolaganju velik broj sadržaja za sport, rekreaciju i zabavu. Tu su trgovina, tržnica, pekara i restoran. Na sportskim terenima možete se rekreirati igrajući tenis, odbojku, stolni tenis i nogomet. Nedaleko od kampa nalaze se brojne šljunčane plaže, jedne od najljepših plaža na Jadranu.

Izorganizirati vrijeme i ljetovanje zaista neće biti teško, jer svaki dan može biti priča za sebe. Sunčanje, obilasci, kulturna dešavanja ali i izleti. Tako Baška Voda, kao odlično polazište za zanimljive izlete organizira turistima posjete Dubrovniku, Trogiru, Šibeniku, Imotskom, izlete na slapove Krke, planinu Biokovo, otoke,…

 

Lipo je bilo kad sretoh te ja
di more šumi, di bili je žal
na tvoje oči kad sitin se ja
želja me vuče i nosi me val (Oliver Dragovević, Baška Voda)

 

Elvira Leka, Furaj.ba