Bentbaša

Bentbaša

Bentbaša ili Bembaša je dio Sarajeva, uz tok Miljacke, koji je dobio naziv po brani ili bentu. Dugo je bilo i najpoznatije, sarajevsko kupalište.

2-10

U vrijeme nastanka grada, ovdje su se nalazili Isa-begovi mlinovi i gostionice. Rijeku je tu nekada premošćivala ćuprija od jarećih mijehova. Drveni most sagrađen je 1793. godine i služio je vađenju drvenih balvana koji su spušteni u Paljansku Miljacku i rijekom transportirani do grada. Trgovci drvetom vadili su ih iz vode na Bentbaši i prodavali. Dolaskom Austro-Ugarske na ovom dijelu je, 1884. Godine, sagrađeno kupalište Da Rive. Sarajke su tu zbog nestašice vode prale veš i ćilime, te su se vozili kerepi.

Sa naseljima Toplik na lijevoj i Brodac na desnoj obali rijeke, ulazilo se sa Bentbaše u grad. Na brežuljku sa druge strane rijeke, nalazila se kafana Babića bašta i jedno od prvih dječijih igrališta u Sarajevu.

Danas se na ovom mjestu nalaze bazen i brana, te neke od instucija i ambasada. Posljednjih godina se na Bentbaši, sredinom augusta, organizira i takmičenje u visinskim skokovima u vodu, što okupi veliki broj Sarajlija i turista.

Osim što je opjevana u poznatoj sevdalinki „Kad ja pođoh na Bentbašu“, također je opjevana i u pjesmi poznatog Zdravka Čolića pod nazivom „Bembaša“.