Berlin – jedna od najpoželjnijih evropskih destinacija

Berlin – jedna od najpoželjnijih evropskih destinacija

Posljednjih desetak godina, novi – stari glavni grad Njemačke postao je jedna od najpoželjnijih evropskih destinacija. Prije svega, tome je doprinijela njegova nedavna, interesantna i burna prošlost, ali i činjenica da je Berlin postao jedan od glavnih centara novih umjetničkih i kulturnih kretanja, čitave Evrope.

1

Ako spadate u one koji se vole prepustiti gradu i njegovim ulicama i jednostavno osjetiti ritam grada nemojte propustiti Park Tiergarten – zelenu oazu Berlina. Na preko 600 hektara, prošetajte uređenim stazama i tematskim baštama (metro stanica: Potsdamer Platz – U2, S1, S25 ili: Bellevue – S5, S7, S9, S75).

2

Branbenburška kapija / Brandenburger Tor

Jedan od simbola glavnog grada Njemačke, sigurno je čuvena Brandenburška kapija – ujedno i nacionalni simbol. Novija istorija zemlje stvarana je nedaleko od ovog mjesta, naročito tokom Hladnog rata, kada je bila mjesto razdvajanja dvije Njemačke – Istočne i Zapadne, kao dio Berlinskog zida. Na ovom mjestu je 1989. počela mirna revolucija, a dvije Njemačke se ponovo ujedinile.

Kapija je sagrađena 1791, kao početak veleljepnog Bulevara lipa (Unter den Linden), koji je vodio ka palati pruskih careva. Arhitektura kapije inspirisana je antičkim spomenicima kulture, Akropoljem u Atini i Mauzolejem u Halikarnasu (danas u Turskoj), sa statuom krilate boginjePobjede u četvoropregu, na njenom vrhu. Tokom svojih osvajanja Evrope, skulpturu je 1806. kao trofej, u Pariz odnio Napoleon Bonaparta. Pobjedom nad Napoleonom 1814, Njemci su vratili skulpturu nazad. Godine 1933, Hitler je proslavio svoju pobjedu na izborima, upravo prošavši kroz ovu kapiju, dok su 1963, za vrijeme posjete američkog predsednika Kenedija Zapadnom Berlinu, vlasti Istočnog Berlina prekrile kapiju sa “njihove strane”, kako on kroz nju, ne bi mogao da vidi Istočnu Njemačku!

Branbenburška kapija je kompletno renovirana 2000. godine. Nalazi se na Pariser Platz 1. Do nje možete stići metroom (stanica: Unter den Linden – S1, S2), ili autobusom br. 100

Rajhstag (parlament) / Reichstag

Zdanje njemačkog parlamenta – Rajhstag, sagrađeno je 1894. po ideji britanskog arhitekte Fostera. Preživjelo je uspone, padove, rušenja i paljenja, slično Brandernburškoj kapiji u njegovoj neposrednoj blizini.

Godine 1990, potpuno je rekonstruisano kada mu je dodata velika, staklena kupola, te popevši se u nju (najbolje u kasno popodne), odozgo možete posmatrati zasjedanje parlamenta, ali i panoramu jednog dijela grada. Ipak, pripremite se na čekanje u redu, obzirom da je kupola postala turistička atrakcija.

Rajhstag je jedini parlament na svijetu koji u zgradi posjeduje restoran za posjetioce, turiste koji nisu dio njemačkog političkog života. “Restaurant Kaefer” nalazi se na vrhu zgrade i u sastavu ima i baštu. U njemu možete odmoriti, pojesti doručak ili ručak po relativno pristojnim cjenama.

3

East Side Gallery” – dio nekadašnjeg Berlinskog zida

“Galerija sa istočne strane” ustvari je jedan od preostalih, oslikanih dijelova originalnog Berlinskog zida, koji je grad razdvajao na dva dijela. Kada je Zid postao atrakcija, ovaj dio – najduži koji posle revolucije nije srušen, postao je najveća “otvorena” galerija na svijetu. Od 1989, više od 100 različitih umjetnika iz čitavog svijeta, oslikalo je murale duž istočnog dijelaZida, kojem je pristup za vrijeme Hladnog rata bio zabranjen. Mnogi motivi podsjećaju na turbulentnu istoriju Njemačke, sa sloganima mira i nade u bolju budućnost. Jedan od najpoznatijih murala je svakako Dimitri Vrubelov “Der Bruderkuss” – “Bratski poljubac” između bivšeg predsednika SSSR – Leonida Brežnjeva i tadašnjeg premijera Istočne Nemačke Eriha Honekera.

Osim uređenog dijela Zida, postojao je i dio oštećen erozijom, grafitima, ali i meta lovaca na parčiće Zida, koji su jedno vrijeme bili veoma na cjeni, prodavali se kolekcionarima, ali i na suvenirima Berlina. Godine 2009, većina Zida je restaurirana.

Obilazak Zida započnite od Istočne željezničke i metro stanice (Ostbahnhof – S5, S7, S9, S75), hodajući sve do mosta Oberbaumbrücke. Kod mosta se nalazi prodavnica suvenira, ali i metro stanica / Mühlenstrasse 45-80, Berlin – Kreuzberg.

4

Check-point Charlie (sa muzejem)

Nekadašnji vojni, kontrolni punkt Čarli (skraćeno “Checkpoint C“), najpoznatiji je prelaz iz jednog u drugi dio Berlina za vrijeme Hladnog rata. Sve je počelo 1961, kada je na ovom mjestulider Istočne Njemačke inicirao gradnju Zida između Istočnog i Zapadnog Berlina. Kako bispriječio masovni odliv stanovništva iz istočnog u zapadni dio grada, za ovaj poduhvat zatražio je i dobio dozvolu od SSSR-a. Zbog ove ideje, na kontrolnom punktu su se nakratko – jedan naspram drugog našli i sovjetski i američki tenkovi.

U obližnjem Muzeju Checkpoint Charlie (Haus am Checkpoint Charlie ili Mauermuseum), možete pogledati čitav istorijat ovog prelaza između dvije Njemačke, prema riječima jednog tadašnjeg istočnonjemačkog generala, takozvanog “prelaza sa najboljim sistemom bezbjednostina svijetu“. U njemu su izložene fotografije i druga izuzetno zanimljiva dokumentacija ne tako davne istorije ovog mjesta, čuvenih uspješnih, ali i neuspješnih prebijega u Zapadni Berlin (balonom, specijalnim vozilima, liftovima, itd). Počev od 1962, ove pokušaje pomogao je i zabilježio Dr. Rainer Hildebrandt, čija je zgrada “se našla“ na ivici dva Berlina. Danas muzej vodi njegova supruga.

Muzej (Friedrichstraße 43-45) je otvoren svakodnevno, od 9 do 22 h, a cijena karte je 12,5 Eura.

280

Ostrvo muzeja / Museumsinsel (Musem Island)

Osim Berlinske katedrale, ostrvo na rijeci Spree koja protiče ovim dijelom Berlina, čuveno je i po pet sjajnih muzeja koji su dio UNESCO-ve kulturne baštine. Većina veleljepnih zdanja muzeja, podignuta je za vrijeme vladavine nekoliko pruskih careva. Muzeji na ostrvu su: Altes Museum Berlin (Stari muzej), Alte Nationalgalerie Berlin (Stara nacionalna galerija), Bode Museum (Bode muzej), Neues Museum (Novi muzej) i najčuveniji od svih – Pergamonmuseum (Pergamonski muzej).

Za svakog poklonika antike i drevne istorije, posjeta Berlinu ne bi bila kompletna bez posjeteovom muzeju. Reč je o zbirci originalnih, rekonstruisanih zdanja sa arheoloških nalazišta počev od današnje Turske (Pergamon, Milet), pa sve do Iraka (kapija Vavilona – Ištar) i Irana.

Adresa: Am Lustgarten 1-3 / Metro: Weinmeisterstr/Gipsstr – U8; Tramvaji: 12, M1, M4, M5 i M6; Železnica: Hackescher Markt – S5, S7, S75 / Kombinovana ulaznica: 12 Evra.

6

Trg Postdam / Postdamer Platz

Preko ogromnog trga koji nosi ime obližnjeg gradića Postdama, za vrijeme Hladnog rata počev od 1961. prelazio je Berlinski zid. Zbog toga je decenijama stajao pust i neupotrebljiv. Još ranije,prije Drugog svjetskog rata, trg je bio čuven po Hotelu Esplanade, noćnim barovima i zdanju Kaisersaal, u kojem su snimljene scene filma “Kabare”.

Posle rušenja Zida, raspisan je konkurs i na trgu sagrađena mnoga interesantna zdanja i kulturni sadržaji. Danas su simboli ovog trga: stakleni neboderi Daimler Chrysler (Daimler AG) i Sony (u obliku planine Fuđi), Bahn toranj, ogromni šoping centar, više od 30 bioskopa i zdanje u kojem se svakog februara održava Berlinski internacionalni filmski festival. Na trgu je i željezničkastanica S-Bahn, prozvana „Stanica duhova” (Geisterbahnhofe), jer se dugo nalazila na „ničijoj zemlji” između dva Berlina, prepuštena zubu vremena.

Postdamerplatz se nalazi 1 km južno od Brandenburške kapije, u blizini jugoistočnog ulaza u Park Tiergarten / Metro stanica: Postdamer Platz – U2, S1, S25.

7

Bulevar lipa / Bulevar Unter den Linden

Vjerovatno najčuvenija berlinska ulica – Bulevar lipa (Unter den Linden), proteže se od Ostrva muzeja, pa sve do Brandenburške kapije. Osim statua istorijskih ličnosti, u šetnji bulevaromvidjet ćete i Bebelplatz, Spomenik knjigama koje su spalili nacisti, Berlinsku katedralu, ali i zdanje državne Opere, Univerzitet Humboldt, Državnu biblioteku, Muzej njemačke istorije, a uveleljepnim starim zdanjima i neke od ambasada.

Metro stanica: Unter den Linden – S1, S25.

Memorijalna protestantska crkva Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Na trgu Breitscheidplatz u centru Berlina, nalazi se svojevrstan spomenik – ostaci protestantske crkve koju je 1890. sagradio car Kajzer Vilhelm II, uništene u bombardovanju tokom Drugogsvjetskog rata, 1943. godine.

Početkom 1960-tih, crkva je rekonstruisana, kada su joj pridodati moderni elementi – betonskidijelovi i plavo armirano staklo. Danas je crkva simbol sjećanja na stradanja Berlina u Drugomsvjetskom ratu.

Metro stanica: Zoologischer Garten – U2, U!”, U9, S5, S7, S75, S9.

8

Holocaust Memorial Berlin

Podzemni muzej holokausta prvenstveno je posvećen Jevrejima koji su najviše stradali uNjemačkoj, ali i širom Evrope, za vrijeme Drugog svjetskog rata. Prepoznaćete ga po više od 2500 pravougaonih stubova, koji se aranžirani na poseban način nalaze na površini. Unutar modernog zdanja, koje je osmislio američki arhitekta Peter Eisemann, između ostalog vidjet ćetespisak svih poznatih jevrejskih žrtava holokausta, koje je Berlinu dostavio Muzej Yad Vashem, iz Izraela.

Nalazi se između trga Postdamerplatz i Brandenburške kapije: Cora-Berliner-Straße 1 / Metro stanica: Postdamerplatz – U2, S1, S2, S25 / Radno vreme: svakodnevno, osim ponedeljkom 10 – 19 h, ulaz je slobodan.

9 Trg Alexanderplatz

Veliki, javni trg, i čvorište javnog saobraćaja dijela grada Mitte, koji Berlinci često, skraćeno nazivaju “Alex”. Na trgu se nalazi željeznička i metro stanica Bahnhof Alexanderplatz, fontana Neptunbrunnen, kao i skuptura u formi sata – “World Time Clock”, sa nazivima svih velikih gradova svijeta i podacima o vremenu u njima, u tom trenutku. Ako se niste umorili, ušetajte u veliki šoping mol na trgu – Das Handelshaus Die mitte.

U neposrednoj blizini trga, nalazi se još jedan simbol Berlina – 368 metara visok TV toranj Fernsehturm, sagrađen 1960-tih godina, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj. Toranj je i danas najviša građevina Njemačke.

Ostajete li u Berlinu duže vrijeme trebalo bi posjetiti umjetničke galerije u ulicama Hackescher Markt i Auguststrasse. Možda uspijete da uđete na neko od otvaranja, koje se obično dešavaju četvrtkom predveče (metro stanica Hackescher Markt – S5, S7, S9, S75).

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba

0-4

Berlin CityTourCard