Besplatan prijevoz vozom od Sarajeva do Pazarića do 21. septembra

  Besplatan prijevoz vozom od Sarajeva do Pazarića do 21. septembra

  U okviru Evropske sedmice mobilnosti od Sarajeva do Pazarića od 16. do 21. septembra bit će besplatna vožnja vozom.

  Foto: Vlada KS

  Zajedno sa ovogodišnjim partnerima Grad Sarajevo – City Of Sarajevo, EU Info Centar, Udruženjem inžinjera, Nextbike BiH, Beebee, Giro di Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo učestvuje u organizaciji Evropske sedmice mobilnosti, a sve sa ciljem kako bi se istakli pozitivni primjeri mobilnosti i kako bi ovi primjeri uticali na sve građane da svojim djelovanjem unapređuju mobilnost.

  U toku Evropske sedmice mobilnosti, Ministarstvo saobraćaja KS će svim građanima omogućiti besplatan prevoz novouspostavljenom željezničkom linijom na relaciji Sarajevo – Pazarić. Besplatan prevoz vozom građani će imati od 16. do 21. septembra 2021. godine.

  Dvadeset prvog septembra na Vilsonovom šetalištu bit će organizovano takmičenje djece u poznavanju saobraćajnih propisa i vještini vožnje bicikala na poligonu. Ova aktivnost ima za cilj učenje o održivoj mobilnosti, sigurnosti u saobraćaju, a za najuspješnije učesnike obezbijeđene su i vrijedne nagrade. U vrijeme održavanja manifestacije Vilsonovo šetalište će biti zatvoreno za motorna vozila i bit će pretvoreno u pješačku zonu.

  “Uporedo sa ovim aktivnostima Ministarstvo saobraćaja kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta i razvoja javnog prijevoza, potpisivanjem ugovora o nabavci novih trolejbusa i tramvaja, rekonstrukcijom tramvajske pruge, a sve u cilju kako bi se građanima omogućio javni prijevoz koji će poboljšati standard života i utjecati na poboljšanje urbane mobilnosti u kantonu. Svi zajedno, zaista, možemo poboljšati kvalitet života u Sarajevu i zato: Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi“, kazao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

  Evropska sedmica mobilnosti ove godine obilježava se pod sloganom „Krećimo se održivo – Ostanimo zdravi“ i traje od 16. do 21. septembra.