Bh. filmu Specijalno priznanje na filmskom festivalu u Trstu

Bh. filmu Specijalno priznanje na filmskom festivalu u Trstu

U okviru 32. izdanja Trieste Film Festivala bosanskohercegovački film reditelja Faruka Lončarevića ”Tako da ne ostane živa” osvojio je Specijalno priznanje, dok je bh. koprodukcija film “Otac” Srđana Golubovića osvojila Nagradu publike i Central European Initiative nagradu.

Scena iz filma; Foto: ASU BiH

Producenti filma “Tako da ne ostane živa” su Faruk Lončarević i Rusmir Efendić, a bh. producenti filma ”Otac” Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

Podsjećamo, film “Tako da ne ostane živa” je premijerno prikazan na ovom festivalu 23. januara u okviru takmičarskog programa. Riječ je o filmu koji govori o brutalnom ubistvu djevojke Arnele Đogić koje se prije skoro pet godina desio u okolini Olova. Ovaj stravični zločin šokirao je cijelu Bosnu i Hercegovinu. Arnela Đogić imala je 24 godine kada su je bivši momak i njegov prijatelj pretukli, izboli nožem u vrat i bacili niz 70 metara visoke Čudanske krševe u kanjon rijeke Stupčanice. Za ovaj stravični zločin su osuđeni na po 40 godina zatvora.

Uloge u filmu ostvarili su Aida Bukva, Dino Sarija i Enes Kozličić, a urađen je u privatnoj produkciji, uz velike napore požrtvovane ekipe i podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, Općine Olovo i njenih građana.

Međunarodni filmski festival u Trstu postoji već 23 godine i jedan je od najprestižnijih festivala koji prikazuje filmove iz regije te centralne i istočne Evrope. Nakon svjetske premijere, film Faruka Lončarevića će biti prikazivan na mnogim svjetskim festivalima te će biti distribuiran u kinima širom BiH.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

SVJETSKA PREMIJERA FILMA IZ BIH U TRSTU

FILM IZ BIH U GLAVNOM TAKMIČARSKOM PROGRAMU 23. TRIESTE FILM FESTIVALA