Bh. sirevi osvojili četiri od pet nagrada u Beogradu

  Bh. sirevi osvojili četiri od pet nagrada u Beogradu

  4. i 5.maja, u “Mikser House-u” u Beogradu, održana je peta po redu izložba autohtonih sireva Balkana, „Balkan Cheese Festival“. Na festivalu se publici predstavilo više od stotinu sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije… Posetioci su mogli da probaju rijetke i neobične vrste sireva.

  Sirevi iz Bosne i Hercegovine osvojili su četiri od pet nagrada posjetilaca: “kupreški sir” je pobijedio, drugi je bio “tešanjski sir”,  Zlatna kap, četvrti “livanjski sir” mljekare Orman, a peti “kozji sir” mljekare Mons produkt iz Teslića.

  Na petom “Balkan Cheese Festivalu” proizvođači sireva iz Bosne i Hercegovine predstavili su se u konkurenciji 300 sireva iz Srbije, Crne Gore, BiH i Švicarske, koja je ove godine bila zemlja-gost festivala.

  Svoje sireve uz podršku USAID/Švedska FARMA II projekta predstavili su OPZ Zlatna kap Jelah, Tešanj (osam vrsta sira), ZZ Promilk, Prozor (jedan sir), Eko sir Puđa, Livno (tri vrste sira), Mons Produkt, Teslić (dvije vrste sira), Kupres Milch, Kupres (pet vrsta sira), Mandiko, Banja Luka (sir i kajmak petrovački) i Udruženje proizvođača sira u BiH. Samostalno je izlagala je i mljekara Orman iz Livna.

  Navedene nagrade još jedna su u nizu potvrda izvanrednog kvaliteta naših sireva, koji poberu odlične kritike gdje god se predstave, saopćeno je iz USAID/Švedska FARMA II projekta.