BH tate izložba – Upoznajte 15 najboljih!

    BH tate izložba – Upoznajte 15 najboljih!

    U ponedjeljak, 27.11.2017. u 18:30 sati u Mikseru u Sarajevu bit će upriličeno otvaranje izložbe #BHtate.#BHtate je inicijativa koja je u protekom periodu pozvala sve očeve u BiH da pošalju jednu ili više svojih fotografija sa djecom uz kratak opis: kakvo je njihovo iskustvo brige o djeci i na koji način je ta briga promijenila njihov odnos. Petnaest najboljih fotografija bit će dio izložbe, a prve tri najbolje fotografije bit će nagrađene!

    Ova inicijativa zagovara roditeljsko odsustvo za očeve kao ključni korak u postizanju rodne ravnopravnosti u BiH. Nastala je kao spin off izložbe fotografija autora Johana Bävmana pod nazivom “Očevi u Švedskoj” koja prikazuje očeve koji su odlučili ostati kod kuće da se brinu o svojim bebama.

    Osim što korištenje roditeljskog odsustva od strane očeva doprinosi kognitivnom i emocionalnom razvoju djece, ima velike i ekonomske koristi za porodicu. Naime, istraživanja su pokazala da za svaki mjesec tokom kojeg su očevi bili na roditeljskom odsustvu, dohodak majki povećan je za 7%. Ujedno, povećava se i BDP zemlje!

    Inicijativu #BHtate implementiraju Ambasada Švedske u BiH, CARE International Balkan, Švedski institut i INFOHOUSE.