Bh. umjetnica dobila svjetsku nagradu World Citizen Artists Award

Bh. umjetnica dobila svjetsku nagradu World Citizen Artists Award

Bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković dobitnica je globalne nagrade World Citizen Artists Award za vizuelne umjetnike.

Edina Selesković

Nagradu dodjeljuje sedam fondacija i kulturnih institucija Velike Britanije (World Citizen Artists, Galerija Belgravia, Gandhi fondacija, PeaceDay 365, Bristol SU, Emmanuel Jal, Marta Gomez i “This is Mi Brave”), a Selesković ju je osvojila za projekt umjetničke instalacije Beating Heart koja povezuje nove tehnologije i savremenu umjetnost, publiku i kreativnost.

Njenu multimedijalnu instalaciju čine skulptura, poruke, svjetlo, proširena stvarnost, interaktivnost i zvuk koje je publika premijerno imala priliku vidjeti na platou Narodnog pozorišta u Sarajevu, u decembru 2019. godine, ali i učestvovati u njenom virtualnom realizmu.

Foto: Furaj.ba

Selesković je diplomirala na Corcoran School of Art u Washingtonu, a zatim se preselila u New York. Nakon 20 godina stvaranja i izlaganja radova u Sjedinjenim Američkim Državama vratila se u rodnu BiH. Njena instalacija “Think Freedom” je krenula iz Sarajeva a do sada je prezentirana u 12 gradova Evrope.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

EDINA SELESKOVIĆ: RECEPT ZA USPJEH JE BITI SVOJ