Bh. violinist postao član najpoznatije izdavačke kuće u svijetu

Bh. violinist postao član najpoznatije izdavačke kuće u svijetu

Travnički violinist i kompozitor Benjamin Ribić (20) postao je član najpoznatije svjetske izdavačke kuće u domenu notnih publikacija Universal Edition.

Benjamin Ribić

Prva publikacija Benjamina Ribića objavljena za ovu prestižnu kuću je djelo “Confession” (“Ispovijest”) za klavir solo. Riječ je o djelu koje je snimljeno u sklopu projekta Balkan Madness bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića u kojem je Ribić uvršten kao najmlađi bh. kompozitor. Projekt ima za cilj ima okupiti najznačajnije bh. kompozitore sa njihovim klavirskim djelima kroz tri CD albuma izdata od strane Nota Bene Records u Zagrebu.

Za one koji ne znaju, Universal Edition je izdavačka kuća sa glavnim sjedištem u Beču, osnovana 1901. godine. Od osnivanja Universal Edition je nastojao pružiti notna izdanja klasične muzike za austrijsko tržište, da bi se kasnije proširili i postali jedna od najpoznatijih izdavačkih kuća u svijetu pri kojoj su za života djelovali kompozitori kao što su Bela Bartok, Igor Stravinsky, Arnold Schönberg, Karlheinz Stockahusen, John Cage, Gustav Mahler itd. Danas pri ovoj kući djeluju i neki od najpoznatijih živih kompozitora kao što su Arvo Pärt i Steve Reich.

Ribić je inače student druge godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Violinu je počeo učiti u Osnovnoj muzičkoj školi u Travniku, nakon čega je završio Srednju muzičku školu u Zenici. Još tokom srednje škole ostvario je zapažene nastupekao solist i član s Kamerno-simfonijskim orkestrom Zenica i Kamernim orkestrom Srednje muzičke škole Zenica. S 14 godina je nastupao u Gewandhaus dvorani u njemačkom Leipzigu, koja važi za jednu od najboljih koncertnih dvorana u svijetu.

Pohađao je seminare kod eminentnih pedagoga: Vladimir Marković (Srbija) , YeonJu Yeong  (Južna Korea), Jovan Bogosavljević (Srbija), Marija Rajković (Srbija). Kao kompozitor, u septembru ove godine ostvario je saradnju s južnoameričkom izdavačkom kućom „Edition Testore“ (Quito, Ekvador), koja radi na publikaciji svih njegovih kompozicija u digitalnim i printanim formatima. Mjesec poslije osnovao je i Ansambl za savremeni zvuk  (Ensemble for Contemporary Sound) „Sequenza“, koji sačinjavaju studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U saradnji sa Zavičajnim muzejem u Travniku izdao je i svoju prvu notnu publikaciju „Tri komada za solo violinu“.