BiH preuzela kontrolu nad svojim nebom

  BiH preuzela kontrolu nad svojim nebom

  Bosna i Hercegovina je zvanično preuzela kontrolu nad svojim nebom. U 1:20h nakon ponoći naši kontrolori preuzeli su prvi let. Bio je to avion Wizzaira na letu od Madrida do Bukurešta. Ovim je uspješno i bez problema okončana tranzicija oblasne kontrole zračnog prometa za saobraćaj iznad 10.000 metara.

  Posao kontrole bh. zračnog prostora iznad 10.000 metara nadmorske visine su u posljednjih više od 20 godina obavljale susjedne Hrvatska i Srbija, no od sinoć se bh. nebo nadzire iz BiH, čime je otvoreno novo poglavlje u historiji civilnog zrakoplovstva BiH.

  Osnivanjem BHANSA-e 2009. godine BiH se opredijelila za potpuno preuzimanje kontrole letenja u svom zračnom prostoru. Agencija je u novembru 2014. godine započela pružanje usluga kontrole letenja na visini do 10.000 metara iz Operativne jedinice Oblasne kontrole leta Sarajevo (ATCU I).

  Sada je ova jedinica preuzela kontrolu nad zračnim prostorom BiH iznad 10.000 metara, čime je u potpunosti realizovana Faza II Strategije razvoja Sistema za upravljanje zračnim prometom u BiH. BHANSA će u zimskom periodu kontrolisati do 800 preleta aviona nebom iznad BiH, a u ljetnjem i do 1.600.

  Hrvatska će i dalje nadgledati zračni promet u sjeverozapadnom dijelu BiH iz operativnih razloga, dok će BiH uzimati svoju naknadu od prometa u ovom dijelu neba. Kako su pojasnili iz BHANSA-e, to je ustaljena praksa u Europi da se od jedne zemlje prema drugoj delegira zračni prostor kako bi se prilagodili tokovima zračnog prometa.

  Uz kontrolu i gornjeg zračnog prometa, planirani prihodi BHANSA-e za 2020. godinu iznose otprilike 72,5 milijuna KM, dok su u 2015. godini iznosili 36,2 milijuna KM, što predstavlja povećanje veće od 100 posto u proteklih pet godina.

  Kako ističu u BHANSA-i, broj kontrolora u operativnim jedinicama u Sarajevu i u Banjoj Luci je zadovoljavajući. Trenutno imaju 69, a u martu planiraju iškolovati još devet kontrolora letenja koji su završili obuke u Zagrebu i Sloveniji.