Bihać – Biser na Uni

Bihać – Biser na Uni

Bihać je grad čiji vas šarm jednostavno mora očarati. Smješten je na  izuzetno povoljenom geoprometnom polažaju, pa je oduvijek bio raskrižje važnih puteva. Sam doticaj istoka i zapada, starog i novog je vidljiv na svakom koraku i posjetitelju će pružiti zanimljiv osjećaj. Nećete ostati ravnodušni na poznatu krajišku gostoljubivost i srdačnost, a o prirodnim ljepotama i ukusnoj hrani da ne govorimo.

dsc02701

Samo područje Bihaća i njegove okoline bilo je nastanjeno još od pradavnih vremena o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta prahistorijskih naselja i srednjovjekovnih gradova. Prvi pisani trag o Bihaću se nalazi u povelji ugrasko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1260 godine gdje se spominje kao grad Wyhygh smješten na otoku Sv. Ladislava. U povelji se navodi kao grad koji postoji, pa je bez sumlje nastao ranije.

wp_20150821_013wp_20150821_016

Zanimljivo je pomoću starih zapisa rekonstruirati srednjovijekovni Bihać: radilo se o gradu koji je imao okruglu kulu, mnogo kuća, sedam crkvi i samostana; bio je utvrđen dvostrukim odbranbenim zidima sa četiti četverogle kule, od kojih je jedna ostala – Kapetanova kula. Ispod samih gradskih zidina nalazio se odbranbeni pojas sa drvenim mostovima ispred gradskih kapija.

wp_20150821_021

 Ukoliko želite osjetiti i zamisliti ovo veliko kulturno nasljeđe zapadne Bosne, onda je najbolje svoj obilazak grada započeti iz ulice Bedem koja se nalazi na samom ulazu u Bihać. Ova ulica će vas voditi linijom srednjovijekovnih zidina grada Bihaća: bisera na Uni. U nastavku, duž kanala prostire se veličanstven gradski park s platanima. Tamo se nalazi i najpoznatije umjetničko obilježje grada Bihaća: statua djevojke sa Une.

wp_20150825_145

Kada se umorite od šetnje odmorite se u jednom od nekolicine kafića ili restorana na Uni.  Pored odlične hrane uživat će te i u spokoju najljepše rijeke u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko želite  oprobati se u adrenalisnskim sportovima, upoznati se sa kulturološkim blagom Zapadne Bosne i sve to okružen jako gostoljubivim domaćinima onda neka vaša iduća destinacija bude: biser Une!

wp_20150824_059

dsc02558

dsc02666

wp_20150825_107

 

Jasenka Paralija-Jaganjac, Furaj.ba

Fotografije: Emira Azganović, Furaj.ba