Bili smo na otvorenju najveće izložbe o islamskoj kulturi u BiH

U sarajevskoj galeriji “Collegium artisticum” u srijedu navečer je otvorena izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“, koju realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Foto: Furaj.ba

Ova multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” već sa ulaza u galeriju otkriva da vas unutra dočekuje čudesan svijet.

Kroz svoje 23 sekcije izložba tematizira i interpretira jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

U njoj će posjetilac moći vidjeti najljepše mihrabe i kupole koji se na videozidu smijenjuju s projektora, čuti izvedbe epskog pjesnika i guslara, bosanskog Homera – Avde Međedovića, vidjeti narodnu nošnju, tkanine, bosanske ćilime, rukopise, knjige i još mnogo eksponata kod kojih ćete zastati jer ih prvi put vidite.

Foto: Furaj.ba

Izložba “Pod nebom vedre vjere” sadrži 1.500 eksponata, više od 200 fotografija, etnološki materijal, više od 30 likovnih umjetničkih djela te nekoliko videosnimaka koji su snimani na 200 lokacija u cijeloj BiH. Neki od eksponata posuđeni su iz institucija kulture, no dosta ih je i iz privatnih kolekcija.

Tokom dvije godine rada više od stotinu osoba i eksperata radili su na istraživanju, sistematiziranju i evidenciji svega što je vrijedno iz islamske historije, kulture i vjere, na svim prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka, što je rezultat ove izložbe, a u planu je i osnivanje budućeg muzeja islamske kulture i umjetnosti, o kojem je Islamska zajednica BiH već donijela odluku.

Izložba će za javnost biti dostupna od 12. oktobra do 18. novembra u periodu od 10 do 18 sati.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne“ bit će predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content