Bistrička stanica – Sarajevu se vraća još jedan znameniti simbol

Prijestolnici Bosne i Hercegovine vraćaju se njeni simboli u raskošnom, autentičnom izdanju.

Staroj željezničkoj stanici Bistrik, kulturno-historijskom objektu i nacionalnom spomeniku BiH, bili smo dužni kompletnom rekonstrukcijom vratiti reprezentativan izgled i sa ponosom je svim građanima Sarajeva predstaviti kao budući muzej i turističku atrakciju.

Završene su instalacije i grubo malterisanje kompletne fasade, a trenutno se u segmentu „A“, nekadašnji glavni dio stanične zgrade sa aulom i administrativnim sadržajem, izrađuju dekorativni drveni elementi.

Završeni su i radovi na pokrivanju krova segmenta srednjeg dijela „B“ – nekadašnjeg perona i trećeg „C“ segmenta, pomoćne zgrade.

Slijedi demontaža postojećeg, oštećenog krova i izrada potpuno nove krovne konstrukcije sa svim pratećim radovima.

Objekat velike historijske vrijednosti koji je nekada bio jedan od najvažnijih za razvoj moderne BiH i Sarajeva, postat će multifunkcionalni prostor i mjesto susreta društvenih i kulturnih događaja.

Ljepotu ove impresivne građevine pokazao je i reditelj Šiba Krvavac u filmu “Valter brani Sarajevo” 1972. godine, gdje su se neke od ključnih scena odvijale upravo na Bistričkoj stanici i oko nje.

Zahvaljujući tom filmu, a sada i revitaliziranim sarajevskim simbolima, s pravom možemo ponoviti bezvremensku rečenicu: “Onda gledaj lafčino, vidiš ga…”

Pogledajte video ispod teksta:


Zato što jedan članak nije dovoljan…

STARA ŽELJEZNIČKA STANICA NA BISTRIKU

PREDLOŽENE CIJENE KARATA ZA OLIMPIJSKI MUZEJ I MUZEJ BISTRIČKE STANICE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content