Bjelašnica: Francuzi ubjedljivi pobjednici FIS Snowboard Europa kupa

  Bjelašnica: Francuzi ubjedljivi pobjednici FIS Snowboard Europa kupa

  Protekli vikend u Štinjem Dolu na Bjelašnici vožene su utrke sedmog FIS Snowboard Europa kupa u disciplinama Slope Style i Big Air. U konkurenciji od preko 40 takmičara iz 13 zemalja Francuska reprezentacija ostvarila je tri pobjede.

  Enzo Valax, juniorski prvak Francuske iz 2016. godine, osvojio je prvo mjesto u muškoj kategoriji u obje discipline. Sedamnaestogodišnji francuski reprezentativac prvi put je nastupio na Bjelašnici i nije krio oduševljenje pobjedom, ali i uslovima za vožnju.

  „Zadovoljan sam vožnjom i plasmanom. Bilo je sjajno učestvovati na ovom takmičenju i nadam se da se vidimo i naredne godine,“ poručio je Valax.

  Drugo mjesto u disciplini Slope Style koja je vožena u subotu, zauzeo je predstavnik Poljske Piotr Tokarczyk, a treće predstavnik Srbije Matija Milenković. U ženskoj kategoriji prvo i drugo mjesto pripalo je predstavnicama Slovenije Evi Kralj i Tanji Tinkari Valcl, dok je treće mjesto zauzela Lea Jugovac, predstavnica Hrvatske.

  U nedjelju je vožena utrka u disciplini Big Air, gdje su francuzi briljirali u obje kategorije. Pored pobjede Valaxa u muškoj kategoriji drugo mjesto zauzeo je Sasha Moretti, dok je treće mjesto pripalo slovencu Naju Mekincu. Francuskinja Thalie Larochaix osvojila je prvo mjesto u ženskoj kategoriji, a slijede je Lea Jugovac na drugom i Eva Kralj na trećem mjestu.

  Našu zemlju predstavljalo je sedam takmičara od kojih je u disciplini Slope Style najbolji rezultat u ženskoj kategoriji ostvarila Neira Mulić plasirajući se na 4. mjesto, odnosno Edis Ozturk u muškoj kategoriji, plasmanom na 11. mjesto. Mulić i Ozturk su i u disciplini Big Air ostvarili najbolje rezultate plasmanom na 5., odnosno 12. mjesto.

  FIS Snowboard Europa kup najznačajniji je snowboard događaj u našoj zemlji, a ove godine vožena je i testna utrka za Evropski omladinski olimpijski festival – EYOF 2019. u disciplini Slope Style.