Bjelašnica Summer Fest – dvodnevni festival sporta, hrane i zabave

Dvodnevni festival sporta (outdoor, extreme i adventure), hrane i zabave, održaće se 10. i 11. septembra 2022. godine u sportskom centru Babin do na Bjelašnici, Općina Trnovo pod nazivom Bjelašnica Summer Fest.

Glavni partner festivala je Visit Sarajevo, Turistička Zajednica Kantona Sarajevo, a partneri i suorganizatori festivala su Općina Trnovo, ZOI 84 OC, Ski Savez BiH, Mucha Lucha i magazin bhsportlife.

Festival je sajamskog tipa sa mnogim zabavnim i sportskim sadržajima, a organizuje se po prvi put sa ciljem promocije turističke destinacije Bjelašnica-Treskavica-Visočica te Kantona Sarajevo.

Cijeli događaj sastavljen je od četri međusobno povezane oblasti: Sportski market i sportski program, Mucha Lucha Party, Market prehrambenih i tradicionalnih proizvoda i Family Day i dječiji program.

U okviru sportskog marketa/programa učesnici festivala će biti u prilici uzeti učešće na nekoj od hiking, biking, e biking ili nordic walking tura, a svoje programe, usluge i pakete na ovom marketu predstaviće sportska društva i klubovi koji su aktivni na području planina Bjelašnica, Treskavica i Visočica kao i Ski Savez BiH koji učestvuje kao partner festivala uz sve ski i snowboard klubove sa područja Kantona Sarajevo. Sportski market/program će biti organizovan u subotu 10.09. sa početkom u 11h. Bitno za istaći je da sve ture i aktivnosti predvode stručni, licencirani vodiči, sportski radnici i treneri ski klubova, mada svakako savjetujemo oprez i poštivanje pravila. U toku prvog dana festivala svoje aktiuvnosti u radu će predstaviti GSS, GSS Kids, skejt i board klub LUP sa skekejtboarding performansom te disco roling mini takmičenjem kao i udruženje i organizacija za eko akciju Lets Do It koji će i najaviti akciju čišćenja Bjelašnice 17.09. u organizaciji magazina bhsportlife, Općine Trnovo, ZOI 84 OC i Lets Do It organizacije.

Muzički dio festivala pod okriljem Mucha Lucha će se održati u subotu 10.09. sa početkom u 16h.
U okviru Mucha Lucha eventa All Day & All night nastupit će Cunami, Black Beriz, Ryker&Fejzaklija, YNGOD, Forora i drugi. Ulaz je slobodan.

Market prehrambenih i tradicionalnih proizvoda činit će izložbeno prodajni štandovi u kojima će se u toku trajanja festivala prodavati proizvodi malih proizvođača, prehrambeni proizvodi sir, jaja, voće, povrće, trave i čajevi, džemovi, med i sl., proizvodi od ljekovitog bilja, a zatim i tradicionalni proizvodi tj. predmeti od vune i drveta, nošnja, pleteni aksesoari, pletene korpe, suveniri i sl. Na marketu će biti postavljen i prostor sa šatorom za organizaciju radionica na samom događaju, a održati će se u subotu 10.09. od 11h do 16h. Svi posjetioci festivala će moći besplatno probati palačinke i vafle kompanije Velvet Trade čiji se rad bazira na proizvodnji, pakovanju, prodaji i distribuciji sirovina za pekarstvo, slastičarstvo i sladoled.

Family Day i dječiji program dešavaće se u prirodnoj učionici sa stolovima i klupama od sijena i na dječijim poligonima za igru te u centralnom dijelu festivala ispod šatora. Za djecu i studentsku populaciju ćemo organizovati radionice sporta i kreativne radionice u prirodi, zatim šetnju prirodom, razne arts&crafts radionice i sl. kao i mini školu vožnje bicikla te školu slackline-a za djecu i omladinu. Uz pomoć naših partnera i sponzora tokom Family Day-a bit će upriličene prezentacije i testne vožnje električnih i MTB bicikala, električnih romobila i električnih motora (Specialized, Giant, Head, Polar bike, MS Energy itd) , Polaris ATV i UTV vozila, a sve će se održati u nedelju sa početkom u 11h. Taj dan i kompanija Guma M organizuje manifestaciju Dacia Picnic day u okviru koje će posjetioci biti iznenađeni raznim aktivnostima i igrama kao i mogućnošću testnih vožnji putničkih i off road vozila te mini školom sigurne vožnje, a za najspremnije taj dan će se održati i dacia Challenge Cup tj. penjačka tura iz babinog Dola do vrha Bjelašnice po sistemu ko je najbrži pješke bilo kojom rutom osvaja vrijedne nagrade u muškoj i ženskoj konkurenciji. Nagradni fond je korištenje dacia Duster testnog vozila u trajanju od 15 dana, vikend za 2 osobe u hotelu Bjelašnica/apartmani SNOW&ICE, ručak za dvije osobe u izletištu Javorov Do, kupon bon vrijednosti 300,00 KM Polo USS Assn garderobe te krema za lice dr Grandel u vrijednosti 150,00 KM. Jedinica za specijalne namjene Kantona Sarajevo i konjički klub Visoko će prezentovati rad sa službenim psima i konjima, a također biti će organizovana i škola jahanja za početnike.

Tokom festivala će se održati i moto enduro takmičenje za Prvenstvo BiH u organizaciji Moto savez-a BiH i moto kluba Old Wheels te NVO Horizont tako da će gledaoci i ljubitelji oktana moći uživati i u tom sportu.

Više detalja o festivalu možete naći na Fb i Instagram profilima bjelasnica.summer.fest, bhsportlife i muchalucha.offical

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content